Заборављена истрага против Крстичевића

Београдски адвокат Душан Братић који је прије три године Тужилаштву Србије за ратне злочине поднио кривичну пријаву против бившег министра обране Хрватске Дамира Крстичевића и њему потчињених због сумње да су у септембру 1995. године починили ратни злочин над српским цивилима на подручју Јајца, тврди да пријава није одбачена, али не зна да ли тужилаштво по њој поступа.

Братић каже за наш лист да би био изненађен да је пријава одбачена, јер како тврди, због количине доказа које је поднио тужилаштво напросто није могло, нити смјело да одбаци пријаву.

– Међутим, то не значи да се по пријави поступа, а искрено сумњам да се предузимају било какви кораци. Мене нико није звао, а у међувремену сам дошао и до нових доказа које ћу, такође, доставити тужилаштву – каже Братић.

Према његовим ријечима, понашање тужилаштва у Србији не треба да чуди, ако се зна да је МУП Републике Српске доказе о тим злочинима још 2005. године прослиједило Тужилаштву БиХ, али да још нема никаквог епилога. Братић каже да је кривичну пријаву поднио управо зато што Тужилаштво БиХ више од двије деценије није привело правди одговорне за злочин у којем је страдало 81 лице.

– Крстичевић је био командант 4. гардијске бригаде која је учествовала у ракетирању колоне српских избеглица на путу Доњи Вакуф – Јајце. Поред тога, Крстичевићу подређени војници у месту Бравнице су на аутобус препун српских цивила отворили ватру из пешадијског наоружања, након чега је на њега испаљена “зоља” и аутобус се запалио. Међу убијеним је било осморо деце, од којих је најмлађе имало свега три године, а најстарија жртва 90 година – каже Братић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да Тужилаштво за ратне злочине Србије не сноси највећу кривицу за то што нико од одговорних за злочин у Бравницама није иза решетака.

– Тужилаштво у Београду можда може доћи до изјава осумњичених и да подигне оптужницу, али они никада из Хрватске неће бити испоручени Србији. Хрватско Државно одвјетништво јесте најодговорније за то што Крстичевић и њему потчињени никада нису сели на оптуженичку клупу. За разлику од тог случаја, официра ВРС Данета Лукајића киндаповали су у Личком Петровом Селу и на правди Бога осудили на шест година робије за наводне ратне злочине – каже Којић.

Поред тога, наставља он, Тужилаштво БиХ је крајем децембра 2020. године подигло оптужницу против седморице припадника ВРС због ратних злочина на подручју Доњег Вакуфа, док докази о злочинима над Србима које је Републички центар 2016. године уступио том тужилаштву и даље стоји негдје у ладици.

– Од нас су тражили документацију у акцијама “Јужни потез” и “Маестрал”, гдје је Крстичевић имао командну одговорност и све смо им уступили, чак и видео-записе, али не видимо да је ишта предузето – каже Којић.

Бравнице, код Јајца

У пријави коју је адвокат Душан Братић поднио Тужилаштву за ратне злочине Србије хрватски генерал и бивши министар обране Дамир Крстичевић и њему подређени сумњиче се да су 12. и 13. септембра 1995. године у мјесту Бравнице, код Јајца убили 81 српског цивила, као и за нехумано поступање према ратним заробљеницима и цивилима у спортској дворани у Ливну и болници “Фирул” у Сплиту.