Custom Linkovi

Свједоци Тужилаштва БиХ су у наставку суђења у предмету „Ћамил Рамић и остали“ за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године говорили о групи заробљеника на подручју Вишеграда и односима у Војној полицији, негирајући дио навода из истраге који се односе на Рамића и поступање према заробљеницима.

Мирсад Захић рекао је да је био припадник Војне полиције Вишеградске бригаде у Међеђи, те да је претходно био на тој дужности у Територијалној одбрани. Захић је навео да је командир Војне полиције био Емил Кос, а да је њему надређен био Рамић, преноси Бирн.

– Рамић је био помоћник команданта за безбједност – рекао је свједок.

Он је рекао да су у кући у засеоку Хуреми била четири заробљеника које је обезбјеђивала Војна полиција. Он је навео да су тројица била из Вишеграда, а један са подручја Зенице који је, како је чуо, преминуо.

Свједок тврди да је био коректан однос полиције, на шта му је тужилац Маријана Чобовић предочила исказ из истраге у којем је навео да је од колега чуо да су затворенике малтретирали, нарочито тог из Зенице. Захић је на то рекао да је „раја свашта причала“, те да се не сјећа да је видио заробљеника из Зенице како отежано хода и да је био малаксао.

Захић је негирао и предочене наводе из истраге да је Рамић становао до куће у којој су били заробљеници, јер је ту била Војна полиција. Захић је рекао да нису тачни ни наводи да су била свакодневна постројавања којима је присуствовао Рамић.

Он је навео да је Рамића видио свега два до три пута и да се није појављивао након што је рањен. Свједок је рекао да не зна да ли је добро прочитао записник који је потписао у истрази.

Одговарајући на питање адвоката Васвије Видовић, Захић је потврдио да му је директни надређени био Кос и да их је он распоређивао.

Захић је навео да није присуствовао састанцима претпостављених и да не зна какви су били хијерархијски односи.

За злочине над ратним заробљеницима, припадницима ВРС, који су почињени у периоду од 1992. до 1994. године оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода, а Мехмед Добрача за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене у периоду између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Према оптужници, они су били припадници такозване Армије БиХ, углавном на позицијама у безбједносном сектору.

Свједок Недим Хаџихалиловић је навео да је био у Војној полицији у Међеђи и да је у истрази изјавио да му је Рамић био претпостављени, а да му је у истрази инспектор предочио да је командир био Емил Кос.

– Ја сам мислио да је Ћамил, у истрази сам рекао Ћамил. Мени је колега рекао „теби је командир био Кос“ – рекао је свједок Хаџихалиловић, који је данас запослен у полицији.

Он је рекао да је Војна полиција обезбјеђивала заробљенике у Хуремима и да је он једном у новембру 1992. обављао ту дужност. Рекао је да су тада била тројица заробљеника, а да је један умро.

Хаџихалиловић је рекао да не зна ко је одређивао распоред војним полицајцима, а није могао објаснити због чега је у истрази изјавио да је то чинио Рамић.

Он је навео да му је током испитивања инспектор стално понаваљао „Ћамил Рамић, Ћамил Рамић“, односно да би га, кад би нешто испричао, питао да ли је ту био Рамић.

– Изнио ми је листу полицајаца – „ко је командир“, „ваљда Ћамил“. Требао би командир да прави распоред – рекао је свједок.

Одбрани је навео да у то вријеме није познавао прописе и хијерархијске односе. Сагласио се са браниоцем да су његова млада животна доб и губитак чланова фамилије утицали на то да није знао ко су му претпостављени.

Суђење ће бити настављено 27. фебруара.