Custom Linkovi

Tužilaštvo BiH sutra će pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeti završne riječi na obnovljenom suđenju nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, optuženom da nije spriječio zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima koje su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“ na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Sud BiH je 22. januara prošle godine prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu u prvostepenom postupku za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je Sudsko vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužilaštva i tri koja je predložila odbrana.

Mahmuljin je optužen da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred „El mudžahedin“, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su pripadnici odreda „El mudžahedin“, u okviru akcija „Proljeće `95“ i „Farz“, ubili 52 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.