Custom Linkovi

Тужилаштво БиХ сутра ће пред Апелационим вијећем Суда БиХ изнијети завршне ријечи на обновљеном суђењу некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, оптуженом да није спријечио злочине над заробљеним српским цивилима и војницима које су починили припадници одреда „Ел муџахедин“ на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.

Суд БиХ је 22. јануара прошле године првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину у првостепеном поступку за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је Судско вијеће процијенило да је неопходно поново саслушати исказе осам свједока, пет по приједлогу Тужилаштва и три која је предложила одбрана.

Махмуљин је оптужен да, као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред „Ел муџахедин“, није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Судско вијеће је утврдило да су припадници одреда „Ел муџахедин“, у оквиру акција „Прољеће `95“ и „Фарз“, убили 52 заробљена припадника Војске Републике Српске, те нечовјечно поступали према њима и неколико цивила.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.