Custom Linkovi

Potvrđivanjem oslobađajuće presude za ratne zločine Ramizu Drekoviću Sud BiH poslao je jasnu poruku da neće kažnjavati ubistvo srpske djece, rekao je „Glasu Srpske“ vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske Viktor Nuždić.

Naglasio je da je ovim potezom još jednom pokazano da je BiH obični protektorat.

– Još jednom pravosuđe na nivou BiH poslalo je poruku da neće kažnjavati ubijanje srpske djece. Država koja donese oslobađajuću presudu za smrt i ranjavanje djece nema baš nikakvu budućnost – rekao je Nuždić.  

On je naglasio da je ne postoji pravda u ovoj zemlji za srpske žrtve, bez obzira da li je riječ o civilima, starcima ili djeci.

– To vidimo u ovom slučaju oslobađajuće presude Drekoviću, a i na nizu drugih koji su okončani ovakvim i sličnim presudama – zaključio je Nuždić.

Još jednom, naglasio je naš sagovornik, postavlja se pitanje kome i čemu treba ovakvo pravosuđe na nivou BiH.

– Ovo se ponavlja na desetine puta, da čak i kada institucije Srpske, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Centar za istraživanje rata i ratnih zločina dostave Tužilaštvu svu relevantnu dokumentaciju. Kada se i podigne optužnicu, a Sud BiH istu potvrdi dolazimo do oslobađajuće presude – poručio je Nuždić.

Dreković se teretio za ratni zločin na području Klinovika. U optužnici se navodilo da je Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u BiH, kao komandant 4. korpusa tzv. Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (opština Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Izvor: Glas Srpske