Custom Linkovi

Потврђивањем ослобађајуће пресуде за ратне злочине Рамизу Дрековићу Суд БиХ послао је јасну поруку да неће кажњавати убиство српске дјеце, рекао је „Гласу Српске“ вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске Виктор Нуждић.

Нагласио је да је овим потезом још једном показано да је БиХ обични протекторат.

– Још једном правосуђе на нивоу БиХ послало је поруку да неће кажњавати убијање српске дјеце. Држава која донесе ослобађајућу пресуду за смрт и рањавање дјеце нема баш никакву будућност – рекао је Нуждић.  

Он је нагласио да је не постоји правда у овој земљи за српске жртве, без обзира да ли је ријеч о цивилима, старцима или дјеци.

– То видимо у овом случају ослобађајуће пресуде Дрековићу, а и на низу других који су окончани оваквим и сличним пресудама – закључио је Нуждић.

Још једном, нагласио је наш саговорник, поставља се питање коме и чему треба овакво правосуђе на нивоу БиХ.

– Ово се понавља на десетине пута, да чак и када институције Српске, прије свега Министарство унутрашњих послова РС и Центар за истраживање рата и ратних злочина доставе Тужилаштву сву релевантну документацију. Када се и подигне оптужницу, а Суд БиХ исту потврди долазимо до ослобађајуће пресуде – поручио је Нуждић.

Дрековић се теретио за ратни злочин на подручју Клиновика. У оптужници се наводило да је Дрековић за вријеме ратног стања и оружаног сукоба у БиХ, као командант 4. корпуса тзв. Армије БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Оптужница је теретила Дрековића да је од 21. маја до 7. јуна 1995. артиљеријским јединицама Четвртог корпуса у мјесту Бјелимићи (општина Коњиц) наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

Извор: Глас Српске