Custom Linkovi

Kod spomen-obilježja stradalim Srbima zapadne Slavonije u Gradišci služen je pomen i položeni su vijenci povodom 27 godina od egzodusa srpskog stanovništva sa područja zapadnoslavonskih opština u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”.

Vijenac su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić.

Ruže i cvijeće na spomenik položile su delegacije Narodne skupštine Srpske, zajedničkih institucija BiH, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije i ostalih udruženja proisteklih iz prethodnih ratova.

Obilježavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvuju NJegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan, predstavnici brojnih institucija i građani.

U hrvatskoj zločinačkoj akciji “Bljesak”, koja je počela 1. maja 1995. godine na zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom UN, ubijeno je 263 Srba, od kojih 107 civila među kojima 43 žene i 12 đece.

Hrvatska avijacija vršila je granatiranje izbjegličkih kolona i na prostoru Gradiške pri čemu je stradalo 14 lica od kojih 11 civila.

Hrvatske snage u ovoj akciji zarobile su 1.400 pripadnika Srpske vojske Krajine koji su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, od kojih su mnogi završili i bili mučeni u zloglasnoj splitskoj “Lori”.

Srpska imovina u zapadnoj Slavoniji spaljena je, uništena i opljačkana, a Tužilaštvo Haškog tribunala nije podiglo optužnicu za ovaj zločin, niti je Savjet bezbjednosti UN kaznio Hrvatsku zbog agresije jer je zapadna Slavonija bila pod zaštitom UN i Unprofora.