Custom Linkovi

Код спомен-обиљежја страдалим Србима западне Славоније у Градишци служен је помен и положени су вијенци поводом 27 година од егзодуса српског становништва са подручја западнославонских општина у акцији хрватске војске и полиције “Бљесак”.

Вијенац су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и потпредсједник Народне скупштине Српске Денис Шулић.

Руже и цвијеће на споменик положиле су делегације Народне скупштине Српске, заједничких институција БиХ, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Удружења Срба протјераних из западне Славоније и осталих удружења проистеклих из претходних ратова.

Обиљежавању, које организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствују НЈегово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован, представници бројних институција и грађани.

У хрватској злочиначкој акцији “Бљесак”, која је почела 1. маја 1995. године на западну Славонију која је била под заштитом УН, убијено је 263 Срба, од којих 107 цивила међу којима 43 жене и 12 ђеце.

Хрватска авијација вршила је гранатирање избјегличких колона и на простору Градишке при чему је страдало 14 лица од којих 11 цивила.

Хрватске снаге у овој акцији заробиле су 1.400 припадника Српске војске Крајине који су осуђени на дугогодишње казне затвора, од којих су многи завршили и били мучени у злогласној сплитској “Лори”.

Српска имовина у западној Славонији спаљена је, уништена и опљачкана, а Тужилаштво Хашког трибунала није подигло оптужницу за овај злочин, нити је Савјет безбједности УН казнио Хрватску због агресије јер је западна Славонија била под заштитом УН и Унпрофора.