Сјећање на убијене на Миљевачком платоу

У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за 40 Срба које су припадници хрватске војске и полиције убили 21. јуна 1992. године на Миљевачком платоу код Дрниша.

Након помена убијенима на Миљевачком платоу, положени су вијенци и цвијеће у Ташмајданском парку на споменик Србима погинулим у ратовима деведесетих година.

Из Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ подсјетили су да се прије 30 година на подручју Миљевачког платоа десио монструозан злочин над припадницима српске територијалне одбране у присуству Унпрофора.

Према подацима Документационо-информационог центра Веритас, на Миљевачком платоу ликвидирано је 40 српских територијалаца, а већина их је масакрирана.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је истакао да у Хрватској још нема политичке воље да наредбодавци и организатори буду изведени пред лице правде.

Линта је оцијенио да у Хрватској нема правде за српске жртве, о чему свједочи и чињеница да и даље постоје десетине гробних мјеста са посмртним остацима Срба, који не могу да се ексхумирају и предају породицама жртава зато што то не дозвољавају хрватске власти.

Он је подсјетио да се једна од таквих гробница налази и на книнском гробљу, а у њој су посмртни остаци 12 српских територијалаца убијених на Миљевачком платоу.