Custom Linkovi

Obilježavanje 26 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biće održano u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, 3. maja, na dan njihovog stradanja, odlučio je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
U ovom odboru Srni je rečeno da je ovakva odluka ponovo iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti, i to najprije zato što vlasti u Sarajevu ne dozvoljavaju srpskoj strani da postavi spomen-ploču na kojoj je trebalo da bude potpuno neutralan natpis u smislu da je to počast nevino stradalim pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine.

Drugi razlog je i činjenica da sve ove godine nije dozvoljeno da porodice žrvata i predstavnici institucija Republike Srpske obilježe to stradanje na mjestu zločina, nego ih, van svih civilizacijskih i vjerskih normi, pomjeraju na ulicu, na okretnicu i stajalište, gdje su izloženi beskrupuloznim provokacijama pristalica ozloglašenih „Zelenih beretki“, i to u vrijeme ceremonije polaganja cvijeća i obavljanja vjerskog obreda.

I treći razlog, ništa manje bitan, jeste poražavajuća činjenica da su još 2012. godine MUP Republike Srpske, kao i niz srpskih nevladinih organizacija i udruženja, uputili krivičnu prijavu protiv NN lica koji su na najpogrdniji način vrijeđali majke i sestre ubijenih pripadnika JNA, zvaničnike iz Srpske, kao i sve ostale učesnike te memorijalne ceremonije.

Nažalost, ni poslije više urgencija, Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova nikada nije dobio odgovor nadležnih vlasti u Sarajevu u vezi sa statusom te prijave, bez obzira što postoje brojni video i tonski zapisi.

Ono što je, takođe, veoma bolno za sve učesnike ceremonije odavanja pošte nevinim žrtvama u Dobrovoljačkoj ulici jesu izrežirani incidenti u kojima odmah po odlasku srpskih delegacija iz Sarajeva položene ruže na najprimitivniji način budu bačene u kontejner ili rijeku Miljacku.

Ove godine planirano je da parastos žrtvama iz Dobrovoljačke ulice bude 3. maja u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u 11.00 časova, potom je planirano polaganje vijenaca i cvijeća na Centralno spomen-obilježje, kao i obraćanje zvaničnika.

Prije 26 godina u Sarajevu se dogodio izrežirani krvavi zločin kojeg su nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA počinili pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, zloglasnih paravojnih muslimanskih naoružanih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci sarajevskog podzemlja.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se 3. maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH /RBiH/.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

ISTOČNO SARAJEVO, 26. APRILA /SRNA/