Custom Linkovi

Обиљежавање 26 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву биће одржано у Миљевићима, у Источном Сарајеву, 3. маја, на дан њиховог страдања, одлучио је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
У овом одбору Срни је речено да је оваква одлука поново изнуђена понашањем кантоналних и федералних власти, и то најприје зато што власти у Сарајеву не дозвољавају српској страни да постави спомен-плочу на којој је требало да буде потпуно неутралан натпис у смислу да је то почаст невино страдалим припадницима ЈНА у Сарајеву 1992. године.

Други разлог је и чињеница да све ове године није дозвољено да породице жрвата и представници институција Републике Српске обиљеже то страдање на мјесту злочина, него их, ван свих цивилизацијских и вјерских норми, помјерају на улицу, на окретницу и стајалиште, гдје су изложени бескрупулозним провокацијама присталица озлоглашених „Зелених беретки“, и то у вријеме церемоније полагања цвијећа и обављања вјерског обреда.

И трећи разлог, ништа мање битан, јесте поражавајућа чињеница да су још 2012. године МУП Републике Српске, као и низ српских невладиних организација и удружења, упутили кривичну пријаву против НН лица који су на најпогрднији начин вријеђали мајке и сестре убијених припадника ЈНА, званичнике из Српске, као и све остале учеснике те меморијалне церемоније.

Нажалост, ни послије више ургенција, Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова никада није добио одговор надлежних власти у Сарајеву у вези са статусом те пријаве, без обзира што постоје бројни видео и тонски записи.

Оно што је, такође, веома болно за све учеснике церемоније одавања поште невиним жртвама у Добровољачкој улици јесу изрежирани инциденти у којима одмах по одласку српских делегација из Сарајева положене руже на најпримитивнији начин буду бачене у контејнер или ријеку Миљацку.

Ове године планирано је да парастос жртвама из Добровољачке улице буде 3. маја у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима у 11.00 часова, потом је планирано полагање вијенаца и цвијећа на Централно спомен-обиљежје, као и обраћање званичника.

Прије 26 година у Сарајеву се догодио изрежирани крвави злочин којег су над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА починили припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и, посебно, злогласних паравојних муслиманских наоружаних формација којима су командовали освједочени предратни криминалци сарајевског подземља.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се 3. маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ /РБиХ/.

Иако је за безбједност младих војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута оружаним нападом.

Првих дана маја 1992. године мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 26. АПРИЛА /СРНА/