Custom Linkovi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da činjenica da ni nakon 31 godinu niko nije odgovarao za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu samo potvrđuje da je „sam rat već unaprijed bio isplaniran u nekim zapadnim centrima moći“.

Nuždić je rekao da su porodice ubijenih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu ogorčene što za ovaj ratni zločin niko nije osuđen, te istakao da u 2023. godini ne bi trebalo pričati o bilo kakvoj optužnici, već su davno neposredni izvršioci i naredbodavci trebali biti iza rešetaka i privedeni pravdi.

– To samo govori u prilog tezi da su Srbi još prije rata okrivljeni kao zločinci, odnosno da je sam rat već unaprijed bio isplaniran u nekim zapadnim centrima moći – rekao je Nuždić Srni, povodom predstojećeg obilježavanja 31 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj.

Nuždić kaže da je Sud BiH nastavio praksu Haškog tribunala, koji je samo procesuirao zločine koji su se odnosili na Bošnjake i Hrvate, dok je izostavio procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

On je podsjetio da je nakon mnogobrojnih opstrukcija u predmetu „Dobrovoljačka“, Sud BiH prošle godine potvrdio optužnicu protiv Ejupa Ganića, odnosno 10 lica koja su učestvovala u zločinu nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

– Tužilaštvo BiH je najavilo 277 svjedoka, a do sada ih je nekoliko svjedočilo. Očekujem da će se ovaj proces odugovlačiti u nedogled, kao što je slučaj u procesu protiv Atifa Dudakovića – istakao je Nuždić.

On je rekao da se ovaj zločin desio u Sarajevu, napominjući da je referendum 1. marta 1992. godine bio ratni fitilj za početak tragičnog sukoba u regionu.

– Sarajevo je specifičan grad u kojem je sve počelo, a nažalost kroz egzodus sarajevskih Srba zatvoren je puni krug i završila se cjelokupna patnja srpskog naroda – istakao je Nuždić.

On je ukazao na činjenicu da su zločini nad pripadnicima JNA počinjeni u Sarajevu i prije događaja u Dobrovoljačkoj, navodeći da su 20. aprila 1992. godine dvojica pripadnika JNA ubijeni u jednom kafiću u Bistriku, dok je 22. aprila ubijeno osam pripadnika JNA u velikom parku u Sarajevu – slučaj „Transporter“, u kojem izvršioci zločina još nisu privedeni pravdi.

– Zločin se nije samo desio u Dobrovoljačkoj ulici, već je izvršeno niz zločina nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine – istakao je Nuždić.

On je napomenuo da je prethodno bio postignut dogovor o mirnom povlačenju pripadnika JNA iz Sarajeva čiji su garant bili Alija Izetbegović i pripadnici UNPROFOR-a.

– Narativ iz Sarajeva je da su incidente i ubistva pripadnika JNA i sve zločine nad Srbima u Sarajevu radile razne „Cace“, „Ćele“ i ostali, na neki način isključujući bilo kakvu odgovornost vojnog i političkog rukovodstva tadašnje takozvane Republike BiH – rekao je Nuždić.

On je ukazao na činjenicu da je sasvim evidentno da takva lica nisu mogla ništa da rade bez podrške najvišeg vojnog i političkog vrha tadašnje takozvane Republike BiH koji su bili umiješani u ove zločine.

Nuždić podsjeća da je napad na Dom JNA počeo 2. maja, kada je na Skenderiji ubijeno 19 pripadnika JNA, dok je 3. maja nakon mirnog povlačenja kolone JNA iz Dobrovoljačke ulice ubijeno još devet lica.

On je rekao da je tada, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ukupno ubijeno 28, najmanje 50 bilo ranjeno, dok je veći broj pripadnika JNA bio zarobljen.

– Nakon zločina u Dobrovoljačkoj nisu prestali zločini nad pripadnicima JNA i ovakva praksa je nastavljena 15. maja 1992. godine u tuzlanskoj koloni – naglasio je Nuždić.

Nuždić kaže da Republički centar ima dobru saradnju sa članovima porodica ubijenih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, kao i svim porodicama srpskih žrtava u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Ne možemo nešto posebno očekivati od sudskog postupka u predmetu „Dobrovoljačka“ koji traje u nedogled. Nakon mnogobrojnih krivičnih prijava MUP-a Republike Srpske ovaj predmet `gurnut je u fioku`, dok je strani tužilac Džud Romano 2012. godine obustavio istragu u ovom predmetu – istakao je Nuždić.

On je naveo da se tek nakon pritisaka porodica ubijenih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj krenulo sa mrtve tačke u ovom predmetu i lani je potvrđena optužnica protiv 10 lica, među kojima je i Ejup Ganić.

– Brojne su opstrukcije pravosuđa BiH, ne samo u ovom predmetu, već i u ostalim predmetima u kojima su optuženi Bošnjaci. Ne možemo biti optimisti jer nas do sada Sud BiH ničim nije ubijedio da djeluje po principu prava i pravičnosti, odnosno da je uspostavio pravo i pravdu – rekao je on.

Nuždić ističe da ovakvo postupanje Suda BiH i ne čudi, imajući u vidu činjenicu da se sjedište ove pravosudne institucije nalazi u bivšoj zgradi kasarne „Viktor Bubanj“, koji je proteklog rata bio jedan od najzloglasnijih logora za Srbe, u kojem su oni zatvarani i ubijani.

– Ovo govori da se ide na degradaciju i ponižavanje Srba i srpskih žrtava. Ovakav pristup činjenicama koje su se dogodile u proteklom ratu ni na koji način ne dovodi do pomirenja i do utvrđivanja stvarnih činjenica koje su se desile. Srbi su prije početka rata stavljeni u poziciju „loših momaka“, drugi su dobili ekskluzivitet žrtve, dok se srpske žrtve minimalizuju na svaki način – zaključio je Nuždić.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila u slučaju „Dobrovoljačka“ optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Izvor: RTRS

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.