Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да чињеница да ни након 31 годину нико није одговарао за ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву само потврђује да је „сам рат већ унапријед био испланиран у неким западним центрима моћи“.

Нуждић је рекао да су породице убијених припадника ЈНА у Добровољачкој у Сарајеву огорчене што за овај ратни злочин нико није осуђен, те истакао да у 2023. години не би требало причати о било каквој оптужници, већ су давно непосредни извршиоци и наредбодавци требали бити иза решетака и приведени правди.

– То само говори у прилог тези да су Срби још прије рата окривљени као злочинци, односно да је сам рат већ унапријед био испланиран у неким западним центрима моћи – рекао је Нуждић Срни, поводом предстојећег обиљежавања 31 године од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој.

Нуждић каже да је Суд БиХ наставио праксу Хашког трибунала, који је само процесуирао злочине који су се односили на Бошњаке и Хрвате, док је изоставио процесуирање ратних злочина почињених над Србима.

Он је подсјетио да је након многобројних опструкција у предмету „Добровољачка“, Суд БиХ прошле године потврдио оптужницу против Ејупа Ганића, односно 10 лица која су учествовала у злочину над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву.

– Тужилаштво БиХ је најавило 277 свједока, а до сада их је неколико свједочило. Очекујем да ће се овај процес одуговлачити у недоглед, као што је случај у процесу против Атифа Дудаковића – истакао је Нуждић.

Он је рекао да се овај злочин десио у Сарајеву, напомињући да је референдум 1. марта 1992. године био ратни фитиљ за почетак трагичног сукоба у региону.

– Сарајево је специфичан град у којем је све почело, а нажалост кроз егзодус сарајевских Срба затворен је пуни круг и завршила се цјелокупна патња српског народа – истакао је Нуждић.

Он је указао на чињеницу да су злочини над припадницима ЈНА почињени у Сарајеву и прије догађаја у Добровољачкој, наводећи да су 20. априла 1992. године двојица припадника ЈНА убијени у једном кафићу у Бистрику, док је 22. априла убијено осам припадника ЈНА у великом парку у Сарајеву – случај „Транспортер“, у којем извршиоци злочина још нису приведени правди.

– Злочин се није само десио у Добровољачкој улици, већ је извршено низ злочина над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године – истакао је Нуждић.

Он је напоменуо да је претходно био постигнут договор о мирном повлачењу припадника ЈНА из Сарајева чији су гарант били Алија Изетбеговић и припадници УНПРОФОР-а.

– Наратив из Сарајева је да су инциденте и убиства припадника ЈНА и све злочине над Србима у Сарајеву радиле разне „Цаце“, „Ћеле“ и остали, на неки начин искључујући било какву одговорност војног и политичког руководства тадашње такозване Републике БиХ – рекао је Нуждић.

Он је указао на чињеницу да је сасвим евидентно да таква лица нису могла ништа да раде без подршке највишег војног и политичког врха тадашње такозване Републике БиХ који су били умијешани у ове злочине.

Нуждић подсјећа да је напад на Дом ЈНА почео 2. маја, када је на Скендерији убијено 19 припадника ЈНА, док је 3. маја након мирног повлачења колоне ЈНА из Добровољачке улице убијено још девет лица.

Он је рекао да је тада, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, укупно убијено 28, најмање 50 било рањено, док је већи број припадника ЈНА био заробљен.

– Након злочина у Добровољачкој нису престали злочини над припадницима ЈНА и оваква пракса је настављена 15. маја 1992. године у тузланској колони – нагласио је Нуждић.

Нуждић каже да Републички центар има добру сарадњу са члановима породица убијених припадника ЈНА у Добровољачкој у Сарајеву, као и свим породицама српских жртава у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Не можемо нешто посебно очекивати од судског поступка у предмету „Добровољачка“ који траје у недоглед. Након многобројних кривичних пријава МУП-а Републике Српске овај предмет `гурнут је у фиоку`, док је страни тужилац Џуд Романо 2012. године обуставио истрагу у овом предмету – истакао је Нуждић.

Он је навео да се тек након притисака породица убијених припадника ЈНА у Добровољачкој кренуло са мртве тачке у овом предмету и лани је потврђена оптужница против 10 лица, међу којима је и Ејуп Ганић.

– Бројне су опструкције правосуђа БиХ, не само у овом предмету, већ и у осталим предметима у којима су оптужени Бошњаци. Не можемо бити оптимисти јер нас до сада Суд БиХ ничим није убиједио да дјелује по принципу права и правичности, односно да је успоставио право и правду – рекао је он.

Нуждић истиче да овакво поступање Суда БиХ и не чуди, имајући у виду чињеницу да се сједиште ове правосудне институције налази у бившој згради касарне „Виктор Бубањ“, који је протеклог рата био један од најзлогласнијих логора за Србе, у којем су они затварани и убијани.

– Ово говори да се иде на деградацију и понижавање Срба и српских жртава. Овакав приступ чињеницама које су се догодиле у протеклом рату ни на који начин не доводи до помирења и до утврђивања стварних чињеница које су се десиле. Срби су прије почетка рата стављени у позицију „лоших момака“, други су добили ексклузивитет жртве, док се српске жртве минимализују на сваки начин – закључио је Нуждић.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила у случају „Добровољачка“ оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Хамид Бахто, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.