Custom Linkovi

Advokat Anto Nobilo upozorava da u Hrvatskoj nisu isti kriteriji za osumnjičene za ratne zločine srpske i hrvatske nacionalnosti, te ističe da je na Petrovačkoj cesti zaista počinjen zločin i da su hrvatski avioni gađali civile tokom akcije „Oluja“.

Kad je došla optužnica iz Srbije, možemo se tome protiviti, reći da je Srbija bila agresor, da pokušava dominirati u zapadnom Balkanu preko suđenja… Ali, osnovna stvar jeste da naše moralno pravo za prigovaranje Srbiji slabi, ako znamo da je ovaj zločin zaista počinjen i da su avioni hrvatske vojske zaista granatirali civilnu kolonu.

On upozorava da Državno tužilaštvo u Hrvatskoj za više od dvadeset godina nije napravilo valjanu istragu, niti pokrenulo ikakav krivični postupak.

– Moramo početi od toga da smo mi u grijehu, da smo napravili propust i sad smo objektivno u problem – ocjenjuje Nobilo.

Na pitanje šta sada Hrvatska može napraviti, Nobilo kaže da “beogradski sud nije neozbiljan”, te da Hrvatska “mora pružiti pravnu pomoć tim pilotima”.

– Te vojnike, ako bi bili osuđeni, Hrvatska neće izručiti, to je gotovo sigurno, ali oni neće moći putovati nigdje van Hrvatske – navodi Nobilo.