Custom Linkovi

Адвокат Анто Нобило упозорава да у Хрватској нису исти критерији за осумњичене за ратне злочине српске и хрватске националности, те истиче да је на Петровачкој цести заиста почињен злочин и да су хрватски авиони гађали цивиле током акције „Олуја“.

Кад је дошла оптужница из Србије, можемо се томе противити, рећи да је Србија била агресор, да покушава доминирати у западном Балкану преко суђења… Али, основна ствар јесте да наше морално право за приговарање Србији слаби, ако знамо да је овај злочин заиста почињен и да су авиони хрватске војске заиста гранатирали цивилну колону.

Он упозорава да Државно тужилаштво у Хрватској за више од двадесет година није направило ваљану истрагу, нити покренуло икакав кривични поступак.

– Морамо почети од тога да смо ми у гријеху, да смо направили пропуст и сад смо објективно у проблем – оцјењује Нобило.

На питање шта сада Хрватска може направити, Нобило каже да “београдски суд није неозбиљан”, те да Хрватска “мора пружити правну помоћ тим пилотима”.

– Те војнике, ако би били осуђени, Хрватска неће изручити, то је готово сигурно, али они неће моћи путовати нигдје ван Хрватске – наводи Нобило.