Custom Linkovi

Danas je na sajmu knjiga u Beogradu Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske predstavio je knjigu Vojska Republike Srpske, priređivača: Dragiše Jurišića, Predrag Obrenovića i Ljubiša Vulina u kojoj je prikazan kompletan period od 30 godina postojanja ove vojske.

Knjiga je prevedena i na engleski jezik, kako bi se približila što široj publici, a u planu je i prevod i na ruski, francuski, pa i kineski jezik.

Istoričar Predrag Lozo iz Centra je rekao da je ova knjiga sistematično i organizovano priređen priručnik koji daje obilje osnovnih informacija šta je VRS u organizacionom i simboličkom smislu.

On je podsjetio na istorijski kontekst nastanka VRS 12. maja 1992. godine, navodeći da je svoj korijen našla u nastojanju da se srpskom narodu ne ponovi genocid u NDH u Drugom svjetskom ratu. On je istakao da je to bila posljednja zvanično organizovana vojna sila na području BiH.

Lozo je rekao da je VRS bila prevashodno odbrambena formacija, što se slaže i sa osnovnim ciljem funckionisanja Republike Srpske, a to je odbrana srpskog naroda na tim prostorima.

Jurišić je rekao da knjiga obuhvata kompletan period postojanja VRS, kao i njenog nastavka funkcionisanja u obliku Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u sastavu Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju VRS.

„VRS je posebno u tom poslijerantom periodu bila garant opstanka Republike Srpske, s obzirom i na Kfor i na snage neprijatelja koje su već tada bile mnogo jače i opremljenije“, rekao je Jurišić.

On je rekao da je VRS postojala kao jedna organizovana institucija, na koju se Republika Srpska mogla osloniti u svakom momentu i bila zaštitnika postojanja srpskog naroda na tim prostorima.

Prema njegovima riječima, knjiga sadrži obilje fotografija, šema, grafikona, kopija istorijskih dokumnata, činova, uniformi, ratnih zastava…