Custom Linkovi

Данас је на сајму књига у Београду Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске представио је књигу Војска Републике Српске, приређивача: Драгише Јуришића, Предраг Обреновића и Љубиша Вулина у којој је приказан комплетан период од 30 година постојања ове војске.

Књига је преведена и на енглески језик, како би се приближила што широј публици, а у плану је и превод и на руски, француски, па и кинески језик.

Историчар Предраг Лозо из Центра је рекао да је ова књига систематично и организовано приређен приручник који даје обиље основних информација шта је ВРС у организационом и симболичком смислу.

Он је подсјетио на историјски контекст настанка ВРС 12. маја 1992. године, наводећи да је свој коријен нашла у настојању да се српском народу не понови геноцид у НДХ у Другом свјетском рату. Он је истакао да је то била посљедња званично организована војна сила на подручју БиХ.

Лозо је рекао да је ВРС била превасходно одбрамбена формација, што се слаже и са основним циљем фунцкионисања Републике Српске, а то је одбрана српског народа на тим просторима.

Јуришић је рекао да књига обухвата комплетан период постојања ВРС, као и њеног наставка функционисања у облику Трећег пјешадијског Република Српска пука у саставу Оружаних снага БиХ, који баштини традицију ВРС.

„ВРС је посебно у том послијерантом периоду била гарант опстанка Републике Српске, с обзиром и на Кфор и на снаге непријатеља које су већ тада биле много јаче и опремљеније“, рекао је Јуришић.

Он је рекао да је ВРС постојала као једна организована институција, на коју се Република Српска могла ослонити у сваком моменту и била заштитника постојања српског народа на тим просторима.

Према његовима ријечима, књига садржи обиље фотографија, шема, графикона, копија историјских докумната, чинова, униформи, ратних застава…