Custom Linkovi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da je skoro 500 srpske djece poginulo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da niko nikada nije procesuiran.

On je dodao da je od tog broja, na području Sarajevsko-romanijske regije poginulo 120 djece.

Nuždić je u Istočnom Novom Sarajevu, nakon pomena služenog povodom Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, novinarima rekao da su Milica Lalović i Nataša Učur simbol stradanja srpske djece tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je istakao da je teško što ni danas, kao i na bilo kojem obilježavanju kada je u pitanju stradanje Srba, nema nikoga od predstavnika međunarodne zajednice.

-Nema nikog iz federalnog Sarajeva i po ko zna koji put konstatujemo da niko nije procesuiran za ove zločine – rekao je Nuždić.

On je dodao da sve to ostavlja gorak ukus sa kojim, nažalost, moraju da žive prije svega porodice ove stradale djece, a onda i svi ostali.

Nuždić je istakao važnost obilježavanja srpskog stradanja, kako ti zločini nikada ne bi bili ponovljeni.

On ističe da je, nažalost, očito da ni stradanje srpske djece, nešto što je nezamislivo ljudskom umu, za neke nije dovoljno da priznaju da su i Srbi stradalnici, nego se uporno pokušava nametnuti priča o Srbima kao negativcima i jedinim krivcima za sva ova ratna dešavanja koja su bila na teritoriji BiH.

U dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu danas je služen pomen i položeni su vijenci na spomen-obilježje povodom Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, kojem je prisustvovala srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.
Za Dan sjećanja na ubijenu i stradalu djecu Srpskog Sarajeva proglašen je 11. mart, a 2018. godine u dvorištu OŠ “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu podignuto je i spomen-obilježje posvećeno najmlađim stradalnicima.

Taj datum izabran je jer su 11. marta 1995. ubijene djevojčice Nataša Učur (10) i Milica Lalović (11), čije su tragične sudbine postale sinonim stradanja djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Izvor: Srpska info

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.