Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да је скоро 500 српске дјеце погинуло током Одбрамбено-отаџбинског рата, а да нико никада није процесуиран.

Он је додао да је од тог броја, на подручју Сарајевско-романијске регије погинуло 120 дјеце.

Нуждић је у Источном Новом Сарајеву, након помена служеног поводом Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, новинарима рекао да су Милица Лаловић и Наташа Учур симбол страдања српске дјеце током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је истакао да је тешко што ни данас, као и на било којем обиљежавању када је у питању страдање Срба, нема никога од представника међународне заједнице.

-Нема никог из федералног Сарајева и по ко зна који пут констатујемо да нико није процесуиран за ове злочине – рекао је Нуждић.

Он је додао да све то оставља горак укус са којим, нажалост, морају да живе прије свега породице ове страдале дјеце, а онда и сви остали.

Нуждић је истакао важност обиљежавања српског страдања, како ти злочини никада не би били поновљени.

Он истиче да је, нажалост, очито да ни страдање српске дјеце, нешто што је незамисливо људском уму, за неке није довољно да признају да су и Срби страдалници, него се упорно покушава наметнути прича о Србима као негативцима и јединим кривцима за сва ова ратна дешавања која су била на територији БиХ.

У дворишту Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву данас је служен помен и положени су вијенци на спомен-обиљежје поводом Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, којем је присуствовала српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
За Дан сјећања на убијену и страдалу дјецу Српског Сарајева проглашен је 11. март, а 2018. године у дворишту ОШ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву подигнуто је и спомен-обиљежје посвећено најмлађим страдалницима.

Тај датум изабран је јер су 11. марта 1995. убијене дјевојчице Наташа Учур (10) и Милица Лаловић (11), чије су трагичне судбине постале синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Извор: Српска инфо

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.