Custom Linkovi

Veoma je važno da se obilježavaju zločini koji su počinjeni nad srpskim narodom, a između ostalog i obilježavanje stradanja Srba u Sijekovcu, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

On kaže da je važno da ove zločine ne zabarovaljamo jer pravosudne institucije nisu na adekvatan način odgovorile na zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom.

„Za zločin u Sijekovcu imamo samo jednu kaznu protiv Zemira Kovačevića, odnosno pravosnažnu presudu od 10 godina i to za ubistvo dva lica od ukupno devet lica koliko je ubijeno. Zašto pravosuđe nije procesuiralo druge odgovorne za ubistvo ostalih sedam lica. Tamo su se zločini desili brutalno, na prepad prije svega, a onda i brutalno“, rekao je Kojić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

On kaže da u BiH imamo jednu nakaradnu praksu u kojoj se procesuiraju Srbi koji nisu učestvovali u nekim događajima, potpuno neosnovano na osnovu lažnih svjedoka. S druge strane, kaže Kojić, pored svih dokaza i svjedoka nemamo adekvatan odgovor za zločine nad Srbima.

„Mi smo u završnoj fazi pripreme prvog toma atlasa zločina nad srpskim narodom. Upravo jedan od tih zločina je i Sijekovac koji će biti objavljen, od ukupno 60 masovnih zločina iz 1992. godine. Na taj način ćemo sačuvati od zaborava te zločine. Regularne snage Hrvatske su već u martu 1992. izvršile agresiju na Republike Srpsku, u Posavini je bio uspostavljen klasični sistem logora“, podsjeća Kojić.

Govoreći o zabrani ulaska profesoru Milošu Koviću u BiH, Kojić kaže da je očigledno da je u jednom dijelu BiH, koji se zove Federacija BiH, ukinuta sloboda govora, misli, sloboda izražavanja, jer donošenje odluke o zabrani ulaska jednom univerzitetskom profesoru predstavlja atak na njegova osnovna ljudska prava.

On je gostujući u Centralnim vijestima ATV-a rekao da je Ković u regionu priznat kao neko ko se na osnovu ćinjenica bavi istraživanjima i ta istraživanja javno objavljuje i publikuje.

„Šta je sljedeće? Da li će biti zabranjene knjige Miloša Kovića u BiH? To je u stvari onaj muslimanski dio koji kontroliše obavještajnu službu jer mi danas imamo obavještajnu službu koja je služba SDA, muslimanska obavještajna služba, da prosto kažem“, naglašava Kojić.

Pita otkud nekom za pravo da samoinicijativno donosi takvu odluku bez bilo kakvih činjenica na osnovu kojih bi pokrijepio takvu odluku.

„To znači zabranu slobode izražavanja, odnosno, zabranu pričanja svega onoga što je nametnuto kao stereotip i što je podvaljeno kao laž i muslimanima u FBiH, ali i Evropi i svijetu, o događajima iz devedesetih godina“, rekao je Kojić.