Custom Linkovi

Веома је важно да се обиљежавају злочини који су почињени над српским народом, а између осталог и обиљежавање страдања Срба у Сијековцу, рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

Он каже да је важно да ове злочине не забароваљамо јер правосудне институције нису на адекватан начин одговориле на злочине који су почињени над српским народом.

„За злочин у Сијековцу имамо само једну казну против Земира Ковачевића, односно правоснажну пресуду од 10 година и то за убиство два лица од укупно девет лица колико је убијено. Зашто правосуђе није процесуирало друге одговорне за убиство осталих седам лица. Тамо су се злочини десили брутално, на препад прије свега, а онда и брутално“, рекао је Којић гостујући у Централним вијестима АТВ-а.

Он каже да у БиХ имамо једну накарадну праксу у којој се процесуирају Срби који нису учествовали у неким догађајима, потпуно неосновано на основу лажних свједока. С друге стране, каже Којић, поред свих доказа и свједока немамо адекватан одговор за злочине над Србима.

„Ми смо у завршној фази припреме првог тома атласа злочина над српским народом. Управо један од тих злочина је и Сијековац који ће бити објављен, од укупно 60 масовних злочина из 1992. године. На тај начин ћемо сачувати од заборава те злочине. Регуларне снаге Хрватске су већ у марту 1992. извршиле агресију на Републике Српску, у Посавини је био успостављен класични систем логора“, подсјећа Којић.

Говорећи о забрани уласка професору Милошу Ковићу у БиХ, Којић каже да је очигледно да је у једном дијелу БиХ, који се зове Федерација БиХ, укинута слобода говора, мисли, слобода изражавања, јер доношење одлуке о забрани уласка једном универзитетском професору представља атак на његова основна људска права.

Он је гостујући у Централним вијестима АТВ-а рекао да је Ковић у региону признат као неко ко се на основу ћињеница бави истраживањима и та истраживања јавно објављује и публикује.

„Шта је сљедеће? Да ли ће бити забрањене књиге Милоша Ковића у БиХ? То је у ствари онај муслимански дио који контролише обавјештајну службу јер ми данас имамо обавјештајну службу која је служба СДА, муслиманска обавјештајна служба, да просто кажем“, наглашава Којић.

Пита откуд неком за право да самоиницијативно доноси такву одлуку без било каквих чињеница на основу којих би покријепио такву одлуку.

„То значи забрану слободе изражавања, односно, забрану причања свега онога што је наметнуто као стереотип и што је подваљено као лаж и муслиманима у ФБиХ, али и Европи и свијету, о догађајима из деведесетих година“, рекао је Којић.