Custom Linkovi

Samo mali korak ka dokazivanju istine predstavlja nedavna naredba Tužilaštva BiH pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH za prikupljanje dokaza u vezi sa svjedočenjem Fadile Mujić o zločinima u Kravici na Božić 1993. godine, koje se pojavilo na društvenim mrežama i video-kanalima, ocijenio je za Srnu predsjednik srebreničke Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih Branimir Kojić.

– Nas neće zadovoljiti izdavanje naredbe. Jedino što je prihvatljivo za porodice žrtava i za samu istinu je da neko bude osuđen za zločine sa elementima genocida u Kravici – poručio je Kojić.

On je poručio da prvooptuženi mora biti Naser Orić koji zaslužuje maksimalnu zatvorsku kaznu za sve zločine koje je počinio u Podrinju, a posebno u Kravici i Skelanima.

– Takođe i svi njegovi saborci moraju se naći pred licem pravde, ali i iza rešetaka jer Fadila Mujić je priznala da su ubijali u Kravici – naglasio je Kojić.

Kojić je istakao da neko mora odgovarati i za opljačkanu i popaljenu imovinu, kako Kravice, tako i Skelana jer su zločinci svoj krvavi pir iz Kravice tamo nastavili samo devet dana kasnije.

– Ne vjerujemo u iskren odnos Suda i Tužilaštva BiH i bojim se da će ovo biti još jedan u nizu udaraca za porodice poginulih. Iskreno voljeli bismo da pogriješimo u ovoj konstataciji, ali nas je dosadašnja praksa naučila da ne vjerujemo u ovakvo sudstvo i tužilaštvo – rekao je Kojić.

On navodi da Tužilaštvo već ima dosta dokaza za dešavanja u Kravici na Božić 1993. godine i da je samo pitanje da li žele da se istina sazna, a odgovorni budu procesuirani.

– Čim to stoji toliko dugo u ladicama, pokazuje nam da počinioce, krvnike i zločince štite. Skoro tri decenije je prošlo od tog zločina i mnogi svjedoci, egzekutori su poumirali, a Sud ih je kroz odugovlačenje svojim neradom na taj način pokušao amnestirati – rekao je Kojić.

On ističe da svaki zločin ima ime i prezime, a za Kravicu je to Naser Orić i njegovi „bojovnici“, koji su mu bili odani u svim prilikama, pa čak i u ubistvu svojih neistomišljenika iz sopstvenog naroda.

Kojić je poručio da je Orić, što se tiče Podrinja, već odavno označen kao sinonim za zlodjela.

– On će za nas uvijek biti zločinac i kriminalac. Ma koliko ga političko Sarajevo čuvalo i štitilo, mi nikada nećemo odustati od toga da on odgovara za svakog našeg sunarodnika od koga je okrvavio svoje ruk – poručio je Kojić.

Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu pripadnicima Sipe za prikupljanje dokaza u vezi sa svjedočenjem Fadile Mujić o zločinima u Kravici na Božić 1993. godine, koje se pojavilo na društvenim mrežama i video-kanalima, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U ratnom zločinu na Kravice na Božić 1993. godine ubijeno je 49 lica srpske nacionalnosti, od kojih je najstarija žrtva imala 90 godina.

Fadila Mujić iz Srebrenice svjedočila je za federalne medije da je sa pripadnicima 28. divizije takozvane Armije BiH na Božić 1993. godine „upala“ u selo Kravica gdje su počinjeni masovni zločini. Nedvosmisleno je svjedočila o pljački, otimačini, ubistvima na najradosniji pravoslavni praznik.