Custom Linkovi

Само мали корак ка доказивању истине представља недавна наредба Тужилаштва БиХ припадницима Агенције за истраге и заштиту БиХ за прикупљање доказа у вези са свједочењем Фадиле Мујић о злочинима у Кравици на Божић 1993. године, које се појавило на друштвеним мрежама и видео-каналима, оцијенио је за Срну предсједник сребреничке Општинске организације породица погинулих и несталих Бранимир Којић.

– Нас неће задовољити издавање наредбе. Једино што је прихватљиво за породице жртава и за саму истину је да неко буде осуђен за злочине са елементима геноцида у Кравици – поручио је Којић.

Он је поручио да првооптужени мора бити Насер Орић који заслужује максималну затворску казну за све злочине које је починио у Подрињу, а посебно у Кравици и Скеланима.

– Такође и сви његови саборци морају се наћи пред лицем правде, али и иза решетака јер Фадила Мујић је признала да су убијали у Кравици – нагласио је Којић.

Којић је истакао да неко мора одговарати и за опљачкану и попаљену имовину, како Кравице, тако и Скелана јер су злочинци свој крвави пир из Кравице тамо наставили само девет дана касније.

– Не вјерујемо у искрен однос Суда и Тужилаштва БиХ и бојим се да ће ово бити још један у низу удараца за породице погинулих. Искрено вољели бисмо да погријешимо у овој констатацији, али нас је досадашња пракса научила да не вјерујемо у овакво судство и тужилаштво – рекао је Којић.

Он наводи да Тужилаштво већ има доста доказа за дешавања у Кравици на Божић 1993. године и да је само питање да ли желе да се истина сазна, а одговорни буду процесуирани.

– Чим то стоји толико дуго у ладицама, показује нам да починиоце, крвнике и злочинце штите. Скоро три деценије је прошло од тог злочина и многи свједоци, егзекутори су поумирали, а Суд их је кроз одуговлачење својим нерадом на тај начин покушао амнестирати – рекао је Којић.

Он истиче да сваки злочин има име и презиме, а за Кравицу је то Насер Орић и његови „бојовници“, који су му били одани у свим приликама, па чак и у убиству својих неистомишљеника из сопственог народа.

Којић је поручио да је Орић, што се тиче Подриња, већ одавно означен као синоним за злодјела.

– Он ће за нас увијек бити злочинац и криминалац. Ма колико га политичко Сарајево чувало и штитило, ми никада нећемо одустати од тога да он одговара за сваког нашег сународника од кога је окрвавио своје рук – поручио је Којић.

Тужилаштво БиХ издало је наредбу припадницима Сипе за прикупљање доказа у вези са свједочењем Фадиле Мујић о злочинима у Кравици на Божић 1993. године, које се појавило на друштвеним мрежама и видео-каналима, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

У ратном злочину на Кравице на Божић 1993. године убијено је 49 лица српске националности, од којих је најстарија жртва имала 90 година.

Фадила Мујић из Сребренице свједочила је за федералне медије да је са припадницима 28. дивизије такозване Армије БиХ на Божић 1993. године „упала“ у село Кравица гдје су почињени масовни злочини. Недвосмислено је свједочила о пљачки, отимачини, убиствима на најрадоснији православни празник.