Custom Linkovi

Предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) Кармел Агијус званично је одбио приједлог да документација трибунала са које је скинута ознака тајности и која је насилно одузета буде враћена Српској и да се у Бањалуци успостави информационо-документациони центар по узору на центар који је у мају 2018. године отворен у Сарајеву.

Агијус је у одговору директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милораду Којићу навео да “Механизам не може свој рад и мандат који укључују и очување насљеђа Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) да помири са Којићевим јавно израженим ставовима”.

– У прилог одлуци да се не спроведе партнерство говори и чињеница да су нам познати многобројни случајеви, који се настављају, када су мишљења јавно изражена у име Републичког центра стајала у оштром контрасту са Статутом, вриједностима и водећим начелима Механизма, као и МКСЈ-а – наводи се у одговору који је у посједу “Гласа Српске”.

Конкретније, наводи се даље, упућујем на случајеве у којима сте као директор износили коментаре и упуштали се у активности којима се поткопавају, омаловажавају или на други начин настоје дискредитовати рад и судска пракса МКСЈ-а и Механизма.

– Сходно томе, Механизам није у позицији да подржи Републички центар, јер сматрамо да није прикладан партнер за домаћина информативног центра МКСЈ-а у Бањалуци – наводи Кармел Агијус.

Он у одговору наводи и да Механизам придаје веома велики значај сарадњи са земљама бивше Југославије како би се омогућило оснивање информативних и документационих центара и да је и даље отворен за разматрање свих захтјева потенцијалних партнера у региону који су истински спремни да прихвате услове које је поставио Механизам и у доброј вјери заступају и штите његово драгоцјено насљеђе.

С друге стране, Милорад Којић каже да Агијусов одговор најбоље показује какав је однос Хашког трибунала и правних насљедника према Србима.

– Јасно је да по сваку цијену морају да се одрже неправедне пресуде из Хага и да онај ко их оспорава не може да оствари сарадњу са трибуналом. Потпуно је невјероватно да су пратећи моје изјаве закључили да Републички центар није институција са којом трибунал може да сарађује. Ако судије имају право на издвојено мишљење, како је могуће да се било коме оспорава право на став – каже Којић.

Према његовим ријечима, нико не може да забрани, поготово стручним институцијама, да тумаче закључке, пресуде и све остало што је радио трибунал у Хагу.

– Када је ријеч о кредибилитету трибунала, зар се може позивати на кредибилитет суд који никога није огласио кривим за злочине над српским цивилима у Подрињу и који је ослободио било какве одговорности оне који су протјерали 250.000 Срба из Крајине. Говорим само о тим случајевима, а злочина над Србима пред којима је Хаг затворио очи има на претек – закључује Којић.

Он додаје да документа из архива Велике Британије која су недавно изашла у јавност, а која потврђују да војно и политичко руководство РС није имало никакав план да буде почињен злочин у Сребреници, представљају само дио доказа који бацају потпуно другачију слику на дешавања током рата у БиХ од оне коју је креирао Хашки трибунал својим пресудама.

У сарајевској Вијећници 23. маја 2018. године отворен је Информативни центар о раду Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ). Тај центар, чијем отварању је присуствовао бивши предсједник МКСЈ-а Фаусто Покар, садржи око 400.000 докумената у електронској форми, а у оквиру центра успостављена је и оригинална судница Хашког трибунала.