Custom Linkovi

Nekadašnji pripadnik takozvane Armije BiH Mustafa Gegaj, koji je danas uhapšen na području Sarajeva, osumnjičen je za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u zatvorima na području Hrasnice 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Gegaj je osumnjičen za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović kolonija, koji su bili nezakonito zatočeni u zatvorima na području Hrasnice 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On je osumnjičen da je, u svojstvu pripadnika takozvane Armije BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Na taj način počinio je krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva navode da će Gegaj, kojeg su upasili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Srna je ranije objavila da je Gegaj bivši pripadnik hrasničke Četvrte motorizovane brigade takozvane Armije BiH, čiji je komandant bio Fikret Prevljak.

Gegaj je bio oficir bezbjednosti i ratni isljednik u zatvorima u Hrasnici, u kojima su mučeni i likvidirani srpski civili i silovane Srpkinje, među kojim je bilo i maloljetnica.

U tim zločinima i napušteni stanovi u Hrasnici su pretvarani u „javne kuće“ u kojima se nad uhapšenim ženama iživljavao komandni kadar i njihovi prijatelji.