Custom Linkovi

Некадашњи припадник такозване Армије БиХ Мустафа Гегај, који је данас ухапшен на подручју Сарајева, осумњичен је за ратни злочин над жртвама српске националности у затворима на подручју Храснице 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Гегај је осумњичен за злочине над жртвама српске националности у сарајевским насељима Храсница, Бутмир и Соколовић колонија, који су били незаконито заточени у затворима на подручју Храснице 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Он је осумњичен да је, у својству припадника такозване Армије БиХ, поступао противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилног становништва и ратних заробљеника.

На тај начин починио је кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против ратних заробљеника.

Из Тужилаштва наводе да ће Гегај, којег су упасили припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ у законском року бити предат поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњиченог и након тога одлучити о даљим активностима у предмету.

Срна је раније објавила да је Гегај бивши припадник храсничке Четврте моторизоване бригаде такозване Армије БиХ, чији је командант био Фикрет Превљак.

Гегај је био официр безбједности и ратни исљедник у затворима у Храсници, у којима су мучени и ликвидирани српски цивили и силоване Српкиње, међу којим је било и малољетница.

У тим злочинима и напуштени станови у Храсници су претварани у „јавне куће“ у којима се над ухапшеним женама иживљавао командни кадар и њихови пријатељи.