Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да састанак бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића са ратним командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифом Дудаковићем у Бихаћу показује да злочинци над Србима имају подршку бошњачке власти.

– Јасно је каква се порука шаље Србима када Бећировић каже да је Атиф Дудаковић дао огроман допринос за одбрану земље, а истовремено му се суди за смрт више стотина Срба, за паљење и уништавање српске имовине – рекао је Нуждић Срни.

Нуждић истиче да је оправдано поставити и питање Тужилаштву и Суду БиХ да ли је ово притисак на свједоке и порука свима њима да злочинци над Србима имају подршку власти и каква се порука тиме шаље, ако се као херој сматра неко које својевремено говорио да се пали све што је српско.

– Ово и не чуди јер је Дудаковић без санкција прошао и када је држао мотивационе говоре. Процес против Атифа Дудаковића пред Судом БиХ за ратне злочине почињене над Србима је обична фарса, ово је само њен наставак – рекао је Нуждић.

Нуждић сматра да је лицемјерно од западних земаља да не осуде овакво понашање, док Србе за подигнута три прста шиканирају и таргетирају.

Нуждић указује да се не смије заборавити чињеница да је Пети корпус такозване Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића, заједно са припадницима Хрватске војске одговоран за етничко чишћење више од 120.000 Срба са подручја западнокрајишких општина иза којих су остали само лешеви, масовне гробнице и спаљена српска земља.

– Све ово намеће нам још већу обавезу да чувамо Републику Српску, јер је она једини гарант опстанка српског народа на овим просторима – закључио је Нуждић за Срну.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић састао се јуче у Бихаћу са ратним командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифом Дудаковићем, коме се пред Судом БиХ суди за ратне злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, те му је „одао признање за допринос у борби за одбрану БиХ“.

Атиф Дудаковић и петнаесторица припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије оптужени су за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Извор: АТВ

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.