Custom Linkovi

Хрватске снаге су 21. јануара 1993. године напале јужни дио Републике Српске Крајине, док су снаге УН, које су је штитиле, напустиле положаје – више стотина српских цивила је убијено, а међународна заједница је агресију пропратила млаким реаговањем.

У акцији кодног назива „Масленица“ убијено је или нестало 348 Срба, од чега 55 цивила, међу којима 34 жене и троје дјеце узраста до 12 година.

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“, иако је агресија извршена на заштићену зону УН и пред очима многобројних припадника УНПРОФОР-а, нико није процесуиран за злочине над Србима почињене у овој акцији.

Међу жртвама било је и 65 добровољаца са простора Србије и БиХ, који су дошли на Равне Котаре да заједно са домицилним Србима бране њихове куће и земљу.

Агресија је извршена у току реализације Венсовог плана, којим је годину дана раније Крајина стављена под заштиту УНПРОФОР-а.

У наредних неколико дана хрватске оружане снаге успјеле су да заузму неколико десетина километара квадратних на Равним Котарима, укључујући аеродром Земуник, као и неколико висова на Велебиту, те да преузму контролу над браном и хидроелектраном Перућа.

У овој агресији највише су страдала српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Срби из тих села су убијани, прогнани или одведени у затворе и логоре, а њихова имања су опљачкана и уништена, док су културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени.

„Веритас“ је навео да су међу тим објектима били Двори Стојана Јанковића у Исламу Грчком са малом Црквом Светог Георгија која је освештана 1675. године, у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница, те Цркве Светог Георгија у Смоковићу и Светог Илије у Кашићу које су освештане 1567, односно 1872. године.

Из ових равнокотарских села протјерано је више од десет хиљада Срба који су се раселили широм свијета.

Један од тежих злочина првог дана агресије десио се на превоју Мали Алан на Велебиту, у близини осматрачнице УНПРОФОР-а, када су припадници хрватске специјалне полиције „Алфе“ из засједе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине са подручја Грачаца.

Овај масакр починили су припадници Петог вода из састава „Алфе“.

Операцију „Масленица“ планирали су и извели Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсједника државе Фрање Туђмана.

У вријеме агресије начелник артиљерије сектора „Велебит“ био је косовски Албанац Агим Чеку који је до 1991. године био официр ЈНА.