ЗЛОЧИН У ЖУТИЦИ КОД МИЛИЋА ОСТАО НЕКАЖЊЕН

21.05.2020.

Борачка организација Милића данас је у насељу Жутица, у овој општини, обиљежила 28 година од страдања осам српских бораца и цивила, које су на данашњи дан 1992. године на регионалном путу Милићи-Сребреница из засједе убили припадници муслиманских паравојних снага.
Парастос погинулима служили су свештеници Љубиша Вујичић и Душко Глигић, а цвијеће код спомен-обиљежја, подигнутог на мјесту погибије, положили су чланови породица погинулих, те представници локалне власти и институција.

У нападу на камион који је превозио раднике „Боксита“ и мјештане села Подравање, убијени су Слободан Зечић /26/, Миленко Ковачевић /32/, Обренија Илић /34/, Мићо Лазаревић /18/, Миљана Обрадовић /54/, Недељко Кандић /38/, Младен Петковић /40/ и Војислав Шарац /72/.

Неколико путника успјело је да побјегне у шуму и тако избјегне сигурну смрт.
Драгану Ковачевићу у Жутици погинуо је брат Миленко. Он је новинарима рекао да породице никада не могу заборавити злочин који је почињен на том мјесту, нити се помирити са чињеницом да ће злочнци остати некажњени.

Предсједник Борачке организације општине Милићи Драгутин Ђуричић рекао је новинарима да овај злочин, као и напад муслиманских снага у Коњевић Пољу на „Бокситове“ камионе, неколико дана касније, показује ко је изазвао рат и крвопролиће на том подручју, али и праксу сарајевског правосуђа да не кажњава злочине над Србима.

„Жалосно је што је прошло 28 година, а да нико није одговарао за злочин у којем су убијене и двије жене“, указао је Ђуричић.

Начелник општине Милићи Момир Лазаревић изјавио је Срни да општина Милићи саосјећа са породицама погинулих и чини све да што безболније превазиђу губитак.

„Ово је још један примјер злочина муслиманских снага над недужним цивилима. Локална заједница очекује и тражи од надлежних институција да истраже, процесуирају и примјерно казне злочинце. Истовремено, настојимо да помогнемо породицама које су остале без својих најближих. То смо до сада чинили, а чинићемо и убудуће“, рекао је Лазаревић.

За злочин у Жутици 2010. године процесуиран је мјештанин Јусуф Ахметовић, који је ослобођен кривице због, како је одлучио Суд БиХ, недостатка доказа.