Custom Linkovi

Ратни злочин над Србима у Чемерну остаће запамћен по масовности починилаца, њихових комшија и кумова, који су убили 32 мјештана међу њима девет жена, изјавио је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је рекао да су сестре Радинка и Ранка силоване и масакриране, а њихова мајка Спасенија убијена.

Чемерно је, каже Нуждић, баш чемерно, јер о постојању Срба свједочи старо православно гробље и остаци уништених кућа које су зарасле у коров.

Нуждић је рекао да ни послије три деценије нема пресуда за стравичан ратни злочин који је почињен над Србима у селу Чемерно код Илијаша, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Породице страдалих Срба подигле су споменик жртвама, али је на захтјев локалних власти Илијаша умјесто натписа да је ријеч о жртвама ратног злочина то промијењено у жртве ратног збивања – рекао је Нуждић.

Он је нагласио и да је споменик који је ту подигнут оштећен, крст пао, а према проћени Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево то се догодило због „утицаја јаких вјетрова“.

Све ово говори у прилог тези да се на све могуће начине ратни злочини почињени над Србима током протеклог рата у БиХ покушавају омаловажити и обесмислити, а жртве и њихове породице на најбруталнији начин понизити – закључио је Нуждић.

Он је подсјетио да је Суд БиХ у јануару 2018. године потврдио оптужницу за ратни злочин против 12 лица, а поступак је у току.

Неизвјесно је како ће овај правосудни процес бити окончан ако имамо у виду да је прошло пет година од потврђивања оптужнице, а још немамо судски епилог – истакао је Нуждић.

На Чемерну ће сутра бити служен парастос и положени вијенци и цвијећа на Спомен-обиљежје поводом 31 године од звјерског убиства 32 српска цивила које су починили припадници такозване Армије БиХ.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња, напали су Чемерно у раним јутарњим часовима на данашњи дан 1992. године.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзету Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехру Ганића.

Извор: Вечерење новости

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.