Custom Linkovi

Снимање играно-документарног филма „Коридор 92.“ је завршено. Завршног дана снимања у Мрђеновцу код Шапца, рађене су сцене борби у којима су описани догађаји током пробијања коридора на подручју општине Модрича. Снимање комплетног филма, ауторка Слађана Зарић оцијенила је као веома успјешно.

Глумци из Републике Српске веома реално дочарали су дешавања током пробијања коридора. Последњег дана снимане су сцене у којима се у готово безизлазној ситуацији налазе борци 6. санске бригаде Војске Републике Српске.

– Данас глумим Перу Половину, борца из 6. Санске бригаде, који је на сву срећу и дан данас жив и здрав и који ће ово гледати и он ће ми бити као неки највећи судија да ли сам то вјеродостојно урадио. Али морам да кажем да ми је част и задовољство да радим у оваквом пројекту и то је најмање што ја пружим као почаст оним погинулим борцима, рањеним борцима, који су пробијали коридор. Такве ствари и такво херојство и такве људе не смијемо да заборавимо то радимо за генерације које тек долазе и које ће да преносе ту причу даље – рекао је Касап Жељко.

Срећу и задовољство због краја снимања није крила ауторка Слађана Зарић. Од почетка рада на овом веома захтјевном пројекту прошло је око годину дана.

– Чим ви имате јер ако ви имате употребу технике, пиротехнике, то више не зависи само од вас, од човека, већ се наиђе на неке непредвиђене ситуације, на тешкоће, али било је јако занимљиво. Данас смо имали амфибије, тенкове, трансортере, остаје један дио гдеј ћу снимати авионе, мигове 21 и 29, тако да Војска Србије нам је заиста изашла у сусрет – истакла је Зарићева.

Из центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске истичу ће овај филм остати један трајни историјски документ сјајне борбе и спасења српског народа.

– Не само на простору западно крајишких општина, већ читаве Републике Српске, јер пје робој Коридора сигурно одредио и ток читавог рата. Наравно, као што је Слађана рекла, овај филм се треба приказати 9. јануара. Мислим да нешто овако треба да нам буде водиља и пут да снимимо и друге сјајне битке које су биле и на сарајевском и херцеговачком ратишту – сматра Милорад Којић директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих цивила Републике Српске.

Филм „Коридор 92.“ снима се у копродукцији РТС-а, РТРС-а, Министарства одбране Србије и Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих цивила Републике Српске као техничка подршка.