Зашто Кармел Ађијус жели да Ратко Младић буде пресуђен баш 8. јуна: Политички печат на термин пресуде

29.05.2021.

Предсједник Резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус у континуитету доноси одлуке на штету осуђених Срба, а посљедња је инсистирање да правоснажна пресуда првом команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, упркос његовом тешком здравственом стању, буде изречена 8. јуна када Ађијус подноси извјештај о раду пред Савјетом безбједности Уједињених нација.

Саговорници нашег листа јединствени су у оцјени да је то само посљедња у низу проблематичних Ађијусових одлука. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић сматра да предсједник Резидуалног механизма без било какве одговорности доноси одлуке.

– Оно што је специфично у вези с њим је да осуђенима не дозвољава пријевремено пуштање на слободу уз образложење да није постигнут одређен степен ресоцијализације. При томе постоје двије битне ствари. Прва је да није посао предсједника суда да то цијени, већ стручне службе које чине психолози, психијатри и социјални радници, а друга је његов став да се тај степен ресоцијализације постиже када лице које тражи условни отпуст призна кривицу – каже Којић за “Глас Српске”.

Он објашњава да Ађијус тиме у ствари жели да стави завршни печат на неправне и неправедне пресуде.

– То значи да ниједно осуђено лице никада више не може покренути питање ревизије пресуде, јер ако неко призна кривицу, како ће тражити ревизију – закључује Којић. 

Када је ријеч о предстојећој пресуди генералу Ратку Младићу, Којић каже да Ађијус жели да се прије 11. јула изрекне правоснажна и осуђујућа пресуда, истичући да то иде у корак са неким другим догађајима.

– Зашто да с правом не сумњам да он то ради како би одлазећи високи представник Валентин Инцко по узору на своје претходнике наметнуо нека рјешења која имају везе и са радом Хашког трибунала. Мислим да је то све синхронизовано, а свакако да Ађијус жели и пред СБ УН да се похвали пресудом – каже Којић који је у петак он-лајн учествовао у раду скупа о праву и статусу осуђених пред Хашким трибуналом.

Тај скуп је одржан у Руском дому у Београду и једна од порука је да је пред Савјетом безбједности УН неопходно тражити смјену предсједника Кармела Ађијуса и тако стати на пут његовој самовољи.

Београдски адвокат Горан Петронијевић који је био у тиму одбране првог предсједника РС Радована Караџића оцијенио је да Ађијуса треба спријечити да у будућности доноси одлуке, јер се унапријед зна да његова одлука неће бити заснована ни на међународном праву ни на њиховим прописима.

– Караџић је послат на издржавање казне ван Европске уније, јер Велика Британија више није у ЕУ. Много ствари је ту прекршено, али нико на то не обраћа пажњу, посебно тај политички дио УН. Ми морамо учинити напор да то питање покренемо и не смијемо да заборавимо да то није само питање статуса или патње тих неколико људи и њихових породица. То је питање третмана наше државе – рекао је Петронијевић.

Караџић у језивим условима

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је Срни да је кратко разговарала са оцем након што је пребачен у затвор на југу Енглеске.

– Језиво је оно што сам чула о условима у којима се налази. Разговор је трајао тек непуне двије минуте за које сам успјела да схватим да ће бити проблема и што се тиче не само његове физичке безбједности, као и његове здравствене заштите и праћења његовог стања и лијечења. Мој отац је у врло нецивилизацијским условима, а што се тиче породице, његово измјештање на југ Енглеске је намјерно изведено да буде предалеко. Биће нам јако отежано и физички, и финансијски и процедурално да тамо икада одемо и да га посјетимо – оцијенила је она.