Custom Linkovi

Породице припадника ЈНА убијених 22. априла 1992. године у Сарајеву истичу да су разочаране ослобађајућом пресудом Суда БиХ Драгану Викићу и осталим оптуженим за овај злочин, и питају гдје су посмртни остаци њихових најмилијих и ко је одговоран за њихова убиства.

Јела Лаловић сестра убијеног Влајка Голубовића каже да су очекивали овакву пресуду, али да су ипак разочарани и повријеђени.

– Од оваквог Суда и Тужилаштва БиХ се ништа друго није ни могло очекивати. Жалићемо се, али све је ово фарса јер се окривљују људи који се не могу испоручити, који нису ту. Окривљују се људи који се ослобађају, а прича се да су били на мјесту злочина, да су учествовали у одвожењу и паљењу тијела. Па зашто нико не каже гдје су тијела – пита Лаловићева.

Зорица Елез, чији је брат Недељко Вујичић међу страдалим војницима ЈНА, каже да је разочарана првостепеном пресудом Суда БиХ.

– Кости мога брата су испоручене, докази постоје, људи су ту и мјесто гдје је убијен, али пресуда је таква каква јесте. Она сама по себи све говори гдје је нама мјесто у овом граду, ко смо ми у овом граду. Све су нам рекли – каже Елезова.

Она је навела да су очекивали ослобађајућу пресуду, јер је то Суд БиХ који “ради у њихову корист и за њихов интерес”.

– Не надамо се ништа ни од другостепене пресуде јер је ово фарса и од тужиоца и од свједока – рекла је Елезова.

Замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево Горан Тимотија рекао је да је ово још једна у низу страмних пресуда Суда БиХ, односно лошег рада Тужилаштва БиХ.

– Судија је рекао да није доказана ниједна чињеница у вези одвожењем и нестанком припадника ЈНА. Оно што Суд БиХ ради јесте да баца кривицу на потпуно друге особе – Неџада Херенду, Бакира Даутбашића и Жељка Матића, па чекамо да Тужилаштво подигне још једну оптужницу против тих људи – рекао је Тимотија.

Он истиче да породице жртава не очекују ништа ни од другостепене пресуде Викићу и осталима.

– Породице су разочаране јер током поступка нису дошле ни до једне информације о томе гдје се тијела налазе – рекао је Тимотија.

Викић није желио да даје изјаве новинарима испред зграде Суда БиХ, гдје су га дочекале присталице уз аплаузе, пјесму, ратне заставе и трнспарентом “Драган Викић је херој града”.

Њихово славље испред зграде правосудних институција са сузама у очима су гледале породице убијених војника ЈНА.

Викићев адвокат Адна Добојлић рекла је новинарима да је “правда задовољена” и да је “све наведено у образложењу пресуде”.

– Драган Викић није одговоран и он нема командне одговорности нити ефективне контроле над извршиоцима овог кривичног дјела – рекла је Добојлићева и додала да “цијели град зна истину”.

Она је навела да Тужилаштво БиХ није доказало чињеницу о посмртним остацима жртава и да је Суд навео да је “истрага требала да иде у другом правцу”.

Суд БиХ данас је првостепеном пресудом ослободио бившег команданта Специјалне јединице МУП такозване РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића оптужби за убиство припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.