Custom Linkovi

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова огласила се поводом пресуде Ратку Младићу те поручила како је пресуда показала да је Хашки трибунал пристрасан према једној страни у сукобу.

Захарова истиче да осуда Ратка Младића изгледа лицемјерно уколико се узму у обзир пресуде хрватским, албанским и бошњачким војним командантима.

„Пресуда против Ратка Младића поново је показала да је у пракси дјелатност међународних механизама за процесуирање оних који су одговорни за злочине током грађанског рата у бившој Југославији, пристрасна према једној од страна у сукобу. Осуда Ратка Младића изгледа лицемјерно у контексту оправдања ‘хашком правдом’ других учесника сукоба тих година, попут хрватског генерала Анте Готовине, косовског Албанца Рамуша Харадинаја и бошњачког команданта Насера Орића“, рекла је Захарова.

Она је поручила да је игноришући чињенице догађаја, Хашки трибунал подрива напоре стабилизацији Балкана.

„Карактеристичне особине функционисања Резидуалног механизма и његовог претходника, Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију, је игнорисање чињеница и историјског контекста догађаја повезаних с распадом Југославије, подривање напора по постконфликтној стабилизацији и обнављању повјерења на Балкану“, наводи она.

Захарова се осврнула и на сам процес суђења те је нагласила да се током трајања судског процес нису поштовала Миладићева основна права.

„Поред тога, суђење Ратку Младићу праћено је непоштовањем његових основних права као оптуженог. Током читавог процеса, адвокати и чланови породице Ратка Младића борили су се за поштовање његовог права на здравље и адекватну медицинску помоћ. Међутим, дописе упућене с тим циљем судије су одбациле“, истиче Захарова те наводи да правни заступници нису добијали потпуне информације о Младићевом здравственом стању.

„Неколико година правни заступници генерала нису добијали потпуне и адекватне медицинске информације о његовом здрављу, а независни, заправо, не на папиру, љекари нису били допуштени да види Ратка Младића. Захтјеви за привремено пуштање окривљеног ради лијечења у Русији или Србији, упркос пруженим државним гаранцијама, такође су одбијени“, поручује Захарова.

На крају, Захарова је поновила већ раније познате ставове Руске Федерације о улози и активностима Хашког трибунала.

„Полазимо од тога да Међународни резидуални механизам треба да што прије заврши своје активности које се тичу бивше Југославије како би се ова срамотна страница у хисторији међународног права што прије окренула“, закључила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.