Zaboravljena istraga protiv Krstičevića

Beogradski advokat Dušan Bratić koji je prije tri godine Tužilaštvu Srbije za ratne zločine podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra obrane Hrvatske Damira Krstičevića i njemu potčinjenih zbog sumnje da su u septembru 1995. godine počinili ratni zločin nad srpskim civilima na području Jajca, tvrdi da prijava nije odbačena, ali ne zna da li tužilaštvo po njoj postupa.

Bratić kaže za naš list da bi bio iznenađen da je prijava odbačena, jer kako tvrdi, zbog količine dokaza koje je podnio tužilaštvo naprosto nije moglo, niti smjelo da odbaci prijavu.

– Međutim, to ne znači da se po prijavi postupa, a iskreno sumnjam da se preduzimaju bilo kakvi koraci. Mene niko nije zvao, a u međuvremenu sam došao i do novih dokaza koje ću, takođe, dostaviti tužilaštvu – kaže Bratić.

Prema njegovim riječima, ponašanje tužilaštva u Srbiji ne treba da čudi, ako se zna da je MUP Republike Srpske dokaze o tim zločinima još 2005. godine proslijedilo Tužilaštvu BiH, ali da još nema nikakvog epiloga. Bratić kaže da je krivičnu prijavu podnio upravo zato što Tužilaštvo BiH više od dvije decenije nije privelo pravdi odgovorne za zločin u kojem je stradalo 81 lice.

– Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica na putu Donji Vakuf – Jajce. Pored toga, Krstičeviću podređeni vojnici u mestu Bravnice su na autobus prepun srpskih civila otvorili vatru iz pešadijskog naoružanja, nakon čega je na njega ispaljena “zolja” i autobus se zapalio. Među ubijenim je bilo osmoro dece, od kojih je najmlađe imalo svega tri godine, a najstarija žrtva 90 godina – kaže Bratić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ne snosi najveću krivicu za to što niko od odgovornih za zločin u Bravnicama nije iza rešetaka.

– Tužilaštvo u Beogradu možda može doći do izjava osumnjičenih i da podigne optužnicu, ali oni nikada iz Hrvatske neće biti isporučeni Srbiji. Hrvatsko Državno odvjetništvo jeste najodgovornije za to što Krstičević i njemu potčinjeni nikada nisu seli na optuženičku klupu. Za razliku od tog slučaja, oficira VRS Daneta Lukajića kindapovali su u Ličkom Petrovom Selu i na pravdi Boga osudili na šest godina robije za navodne ratne zločine – kaže Kojić.

Pored toga, nastavlja on, Tužilaštvo BiH je krajem decembra 2020. godine podiglo optužnicu protiv sedmorice pripadnika VRS zbog ratnih zločina na području Donjeg Vakufa, dok dokazi o zločinima nad Srbima koje je Republički centar 2016. godine ustupio tom tužilaštvu i dalje stoji negdje u ladici.

– Od nas su tražili dokumentaciju u akcijama “Južni potez” i “Maestral”, gdje je Krstičević imao komandnu odgovornost i sve smo im ustupili, čak i video-zapise, ali ne vidimo da je išta preduzeto – kaže Kojić.

Bravnice, kod Jajca

U prijavi koju je advokat Dušan Bratić podnio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije hrvatski general i bivši ministar obrane Damir Krstičević i njemu podređeni sumnjiče se da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice, kod Jajca ubili 81 srpskog civila, kao i za nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u sportskoj dvorani u Livnu i bolnici “Firul” u Splitu.