Custom Linkovi

Тужилаштво БиХ данас је на суђењу за ратне злочине над српским цивилима у Храсници код Сарајева уложило више од 50 материјалних доказа, међу којима и списак стражара војног затвора који доказује да су оптужени Сенад Гаџо, Заим Лаличић и Суљо Хебиб, бивши припадници Првог корпуса такозване Армије БиХ, били стражари.

Тужилац Мирослав Јањић уложио је акт о војној припадности оптужених, а уложени су и документи којима се доказује постојање војничког притвора, те неколико извода из матичне књиге умрлих, којима се доказује смрт поменутих лица током доказног поступка Тужилаштва.

Јањић је уложио и акт из 1994. године којим се, како је објаснио, доказује да су затварања била незаконита, те документ у којем је констатовано да су лица незаконито лишена слободе, преноси „Бирн“.

Све три одбране уложиле су приговор релевантности за овај доказ, те навеле да се оптужени не терете за незаконито затварање. У погледу уложене шеме притвора из Храснице, одбрана је уложила приговор аутентичности.

Уложен је и списак притворених лица у Храсници, који су били свједоци, те акт војничког притвора у којем се наводи захтјев за промјену локације притвора, а Јањић је уложио и доказе који поткрепљују тврдњу да су оптужени били ангажовани као стражари у војничком притвору.

Он је уложио и акт о постојању службене забиљешке о разговору из 1994. године са свједоком Обрадом Миловићем, на шта су све три одбране уложиле приговор законитости и аутентичности.

Међу доказима су и документи који говоре о извођењу на радове затворених лица.

Сенад Гаџо, Заим Лаличић и Суљо Хебиб оптужени су за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења српских цивила у просторијама затвора у Храсници код Сарајева, Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера у овом насељу у периоду од 1992. до 1994. године.

Наставак суђења заказан је за 14. јул, када је планирано читање исказа преминулих свједока, чиме ће Тужилаштво окончати свој доказни поступак.