Custom Linkovi

Војска Републике Српске испунила је историјску мисију и својим борбеним ангажманом сачувала се српски народ од реалне могућности понављања злочина оног обима који су се десили током Другог свјетског рата, рекао је историчар Горан Латиновић у Бањалуци уочи предавања о историјском значају Војске Републике Српске.

– Српски народ се на територији бивше БиХ посљедњи ангажовао и у политичком и у војном смислу. ВРС се показала надмоћном у односу на непријатеље, показала да не само може даа сачува територије које контролише, него и да овлада неким територијама за које није имала претензија, него је реаговала на офанзивна дејства такозване Армије БиХ – рекао је Латиновић.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Виткор Нуждић рекао је да су Војска и Полиција Републике Српске били једина брана и спријечили су да се над српским народом понови геноцид какав се десио из четрдесетих година прошлог вијека.

Нуждић је истакао да не треба сумњати да би се такав геноцид и поновио деведесетих година да није било организованих Војске Републике Српске и полиције.

– Свако ко сумња у то, треба да подледа шта се дешавало преласком Војске Хрватске преко Саве и како су почели масовни злочин од Сијековца, па на подручју цијеле Посавине – рекао је Нуждић уочи предавања о историјском значају Војске Републике Српске.

Нуждић је истакао да је ВРС била херојска и народна војска која је спријечила геноцид у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Треба бити свјестан да је Република Српска једини гарант опстанка Срба на овим просторима – јасан је Нуждић.

Нуждић је оцијенио да је највећи успјех војске и руководства Републике Српске тај што Срби у протеклом рату нису били у двије колоне, него јединствени у стварању и одбрани Српске.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.