Custom Linkovi

У Бањалуци је вечерас представљена књига „Заштитни пук Главног штаба Војске Републике Српске (1992-1995)“ професора историје Горана Латиновића, који је истакао да је ријеч о научној обради херојског доба српске историје и нагласио да је Војска Српске испунила своју мисију и заштитила српски народ да му се не понови геноцид.

Латиновић је рекао да је било тешко сакупљати архивску грађу и писати научну монографију о 65. заштитном моторизованом пуку Главног штаба Војске Републике Српске (ВРС), славној јединици која је освјетлала образ цијелој војсци и потомцима.

„Научна обрада ове и свих других ратних јединица и Војске Републике Српске најбоља је брана свеприсутним покушајима криминализације ВРС и српске борбе за слободу“, поручио је Латиновић.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да му је била част бавити се најбољом ратном јединицом ВРС.

„То су били млади људи који су ратовали у зонама одговорности свих шест корпуса ВРС. Јединица је одликована Орденом Немањића“, подсјетио је Латиновић.

Према његовим ријечима, 53 борца јединице никада се нису вратили са ратних задатака одбране Српске, а просјек година свих погинулих је 20 година и осам мјесеци.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је у протеклих 10 година издато више десетина публикација које се односе на Одбрамбено-отаџбински рат и уопште страдања Срба током 20. вијека.

„Без Војске и Полиције не би било ни Републике Српске. Они су били једина брана да се не понови геноцид који се десио Србима током Другог свјетског рата и морамо бити свјесни чињенице да култура сјећања не предаје наше жртве забораву и тако градимо и снажимо Српску као једини гарант опстанка српског народа“, навео је Нуждић.

Предсједник Удружења 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Зоран Бенак истакао је да је више од двије године рађено истраживање и прикупљана грађа за књигу.

Бенак је рекао да је важно пренијети ријечи и дјела о борби за Српску на младе генерације.

Он је додао да је пронађен и један чланак из књига које се базирају на сабрана дјела хашких пресуда гдје јасно стоји да 65. моторизовани пук није починио никаква дјела гдје би му се могло приписати чак најтежа квалификација.

„А данас, ево, водимо борбу да докажемо не само за јединицу, него за цијели српски народ, да није онако као што жели супротна страна да нам припише“, рекао је Бенак.

Извор: АТВ

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.