Custom Linkovi

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против седам некадашњих припадника такозване Армије БиХ због ратног злочина над заробљеним припадницима Војске Републике Српске у Босанској Крупи 1995. године.

Оптужени су Сенад Бужимкић звани Грга, Ризах Фајић звани Фаја, Алмир Сефић, Ермин Кадић, Амир Патковић звани Паче, Ирфо Велагић звани Мекензи и Суад Несимовић.

Оптужене терете да су „за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданaта и припадника 511. Славне брдске бригаде АРБиХ, поступали противно одредбама Женевских конвенција, о заштити ратних заробљеника за вријеме рата“.

Оптужени су за догађаје који су настали приликом напада тзв. Армије БиХ на положаје ВРС у рејону рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука (општина Босанска Крупа) у периоду од друге половине маја 1995. године па до половине јула 1995. године.

Тада је, према оптужници, заробљено и стављено ван борбених дејстава најмање 25 припадника ВРС, од којих су четворица одмах убијени, а преосталих 21 одведени у заробљеништво и држани под надзором Војне полиције 511. бригаде, као ратни заробљеници на које се односе одредбе Женевских конвенција.

– У више наврата, оптужени су лично, са другим особама, учествовали у одвођењу заробљеника и њиховим убиствима, од којих је дио заробљеника убијен из ватреног оружја, а дио заробљеника тучен до смрти дрвеним колчевима и другим предметима – наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Како се истиче, на наведени начин убијено је најмање 25 заробљених припадника ВРС. Тијела убијених заробљеника, размијењена су и пронађена током 1995. и 1996. године, а тијело једне жртве пронађено је 2004. године.

Оптужени се терете да су поступили противно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 118 свједока, од чега шест свједока уз додијељене мјере заштите, три стручна вјештака и прилагањем више од 180 доказних материјала. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.