Custom Linkovi

У Административном центру Владе Републике Српске одржана је посебна сједница Владе Републике Српске, на којој се разматрао Извјештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године.

– На приједлог предсједника Комисије професора Рафаела Изрелија који се обратио путем видео-линка, Влада Српске је примила извјештај к знању и усвојила закључке – рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић на конференцији за новинаре.

Којић је нагласио је да ће Влада Српске прихватити резултате овог Извјештаја.

– Вјерује да ће сагледавање истине допринијети помирењу између народа у БиХ – каже Којић. 

Нагласио је да су Извјештајем обухваћена силовања, убиства и други злочини над Србима, те да показује да је српска заједница у Сарајеву уништена у тоталитету.

Истакао је да су аутори, у зависности од својих референци и стручности, обрађивали свако свој дио поглавља, те да стоје у пуном капацитету иза комплетног Извјештаја.

Којић је навео да је Центар доставио сву документацију коју је Међународна комисија тражила на увид, те да су кориштени домаћи и међународни извори.

– Међународна комисија је информације и документа тражила и од институција Федерације БиХ, али, нажалост, ниједан документ није достављен – рекао је Којић.

Он је додао да је Међународна комисија завршила свој рад и на Извјештају за Сребреницу, те да су у току техничке ствари, као што је лекторисање и превод, након чега ће и овај извјештај бити представљен јавности.