Виши суд у Београду потврдио оптужницу против припадника „Зенги“

25.06.2022.

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против некадашњег припадника Збора народне гарде /зенге/ чији су иницијали Б. Т. званог „Ранко“, којом се терети за злочине над заробљеним припадницима ЈНА, који су у септембру 1991. године одведени у логор, формиран у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку МУП-а Хрватске.

Осумњичени није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потерници Србије у једној од држава ЕУ изручен Хрватској.

Оптужница је потврђена 7. јуна, а ступила на правну снагу протеком рока за жалбу на рјешење Вишег суда којим је оптужница потврђена, пошто жалбе нису изјављене, рекла је за Тањуг портпарол Вишег суда у Београду Татјана Матић.

Суд би у наредном периоду требало да закаже почетак суђења оптуженом у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије.

Тужилаштво за ратне злочине Србије 7. јула прошле године предало је суду оптужницу, након чега ју је суд вратио на допуну истраге и потом потврдио.

Према наводима Тањуга, Б.Т. је поријеклом Албанац који је након рата промијенио име и добио хрватско држављанство, али су му српски истражни органи ушли у траг и идентификовали га као једног од починилаца злочина у којем је мучено и пребијано 14 војника ЈНА, од којих је једног убио.

Осумњичени није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потјерници Србије у једној од држава ЕУ изручен Хрватској због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу.

Он се терети да је као припадник Збора народне гарде заједно са више непознатих припадника исте јединице, војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се, у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП-а Хрватске, гдје су потом спроведени, вршио застрашивање, мучење, телесно повређивање, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА и убио.

У више наврата је Б.Т. у различитим временским интервалима, у просторијама у којима су боравили, обједовали и у подрумским просторијама, оштећене војнике ЈНА, чији се идентитет за сада не објављује у јавности, тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и тијелу, гуменом палицом по леђима и табанима, везивао их лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима.

Пријетио им је ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цијев оружја у уста и на сљепоочницу претећи им убиством, гасио им цигарете по тијелу и мокрио по њима.

Све то је, према ставу тужилаштва, за посљедицу имало повреде тјелесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижење поменутих војника.

Осим тог, 30. септембра 1991. године, приликом батинања једног војника, убио га је пуцњем из пиштоља у главу.

Оптужницом од 7. јула 2021. обухваћени су догађаји од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП Хрватске, пише на сајту Тужилаштва за ратне злочине Србије.

Допунско вештачење које је наложено, према ставу адвоката упућених у овај случај, практично је немогуће јер је конкретна жртва мртва.

Б.Т. се терети да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.