Custom Linkovi

Центар ће у наредном периоду наставити рад на Атласу злочина над Србима у току Одбрамбено-отаџбинског рата, а у току је израда публикације која се односи на 1993. годину, те мапирању логора – рекао је Нуждић. Он је истакао да је у протеклој деценији учињен огроман напредак у области истраживања, односно документовања злочина над Србима, публиковања, сарадње са невладиним организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и на меморијализацији и његовању културе сјећања и памћења.
Нуждић је нагласио да, уважавајући труд и залагање свих запослених у Центру, највеће заслуге за то иду бившем директору Центра Милораду Којићу, који је крајње професионално и пожртвовано обављао своју функцију.

Говорећи о реализацији Стратегије за рад на предметима ратних злочина, Нуждић је рекао да се није могло очекивати да се у овој години реализују циљеви и рокови предвиђени Ревидираном стратегијом, с обзиром на то да није формирано надзорно тијело, те да је након низа опструкција Стратегија усвојена тек 2020. године.

– Не можемо говорити ни о каквом надзору, јер није формирано надзорно тијело. То је утицало на чињеницу да нису процесуирани предмети ратних злочина у складу са Ревидираном стратегијом – закључио је Нуждић.

Влада Републике Српске именовала је прије два дана Виктора Нуждића за вршиоца дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на период од 90 дана.

Досадашњи директор Републичког центра Милорад Којић изабран је за посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.