Custom Linkovi

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu ubistva trojice vojnika JNA u mjestu Škofije u Sloveniji juna 1991. godine, a došlo je do video-snimaka na kojima se vidi masakr vojnika, piše beogradska „Politika“.

List navodi da se na tom snimku mogu prepoznati i akteri zločina, četvorica pripadnika slovenačke milicije koji su pucali, kao i svi detalji bitni za rasvjetljavanje događaja od kojeg je proteklo više od 30 godina, a do sada niko nije odgovarao.

„Politika“ saznaje da su slovenačkim vlastima poznati identiteti počinilaca, ali je malo vjerovatno da će išta učiniti da doprinesu rasvjetljavanju ovog zločina.

Ostaje da se vidi šta će biti koraci srpskog tužilaštva i da li će, kao i u predmetu „Petrovačka cesta“, tražiti da se postupak sprovede u odsustvu krivaca.

Portparol Tužilaštva Vasilije Seratlić rekao je da Tužilaštvo smatra da je u mjestu Škofije u Sloveniji u junu 1991. godine izvršen ratni zločin, kada su ubijeni vojnici JNA Branko Sedlar /36/, Osmani Nedžmedin /20/ i kapetan Slobodan Pantelić /45/.

Granični prelaz Škofije kod Kopra bio je jedan od onih koje je zauzela JNA, nakon odluke saveznih vlasti da spriječi namjeru slovenačkog rukovodstva da preuzme državnu imovinu, carinu i prelaze.

Škofije je 27. juna 1991. godine zaposjela borbena grupa iz sastava 13. motorizovane brigade iz Ilirske Bistrice, koju je činilo 50 vojnika i starješina, ali su zbog onemogućenog dopremanja trećeg dana ostali bez hrane.

S obzirom na zaključeno primirje, 29. juna u 8.30 časova, šestorica vojnika pošla su terenskim vozilom sa graničnog prelaza do karaule kako bi se snabdjeli, ali i prevezli potpukovnika koga su prethodno zarobili i zlostavljali pripadnici milicije Slovenije.

Riječ je o pukovniku Isakoviću, kojeg su slovenački policajci svukli, polili motornim uljem i stavili u kamion hladnjaču čija je unutrašnjost presvučena plastikom i vozili kamion po krivinama i kočili, nanijevši mu tako mnogobrojne teške povrede.

Na putu ka karauli njih je u centru sela zaustavila grupa naoružanih pripadnika milicije, čiji je starješina prvo tražio da predaju naoružanje i vozilo, navodeći da bi ih pustio da se vrate, ali je javio radio-uređajem zasjedi slovenačke milicije da na „picgauer“ JNA u povratku otvore vatru, što je i učinjeno.

Slovenački vojnici ubili su iz blizine ranjene vojnike, a zatim su tijela iznijeli i više puta pucali u njih, pa ih vratili u vozilo kako bi prikazali da su poginuli u borbi.

Dio ovih aktivnosti je snimljen kamerom.

U ratnim zločinima u Sloveniji ubijena su 44 pripadnika JNA i civila na službi u JNA, dok je 186 ranjeno.

Mnogi od njih stradali su van borbe, a zlostavljane su i njihove porodice u logorima.

Istraživanja su pokazala da je nalogodavac zločina bio premijer Janez Janša, dok je predsjednik Milan Kučan o tome izvještavan, ali ništa nije preduzeo da se počinioci kazne.

Izvor: RTRS

Republički centar možete pratiti na našoj Fejsbuk i Instagram stranici i Tviter nalogu.