Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић оцијенио је данас у Београду да је изузетно важно његовати културу памћења о усташким злочинима у НДХ, како би биле спријечене манипулације и покушаји умањивања броја жртава.

Нуждић сматра да је то и најзначајнија порука дводневне научне конференције у Београду, организоване поводом 80 година од када је дефинисан појам геноцид, у чијем фокусу је тема геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

„Изузетно је важно да се код нас о страдањима Срба у Другом свјетском рату приступа са научног аспекта, што је у вријеме комунизма било забрањено, па смо остали ускраћени за чињенице о многобројним стратиштима Срба“, изјавио је Нуждић Срни.

Он је указао да су Срби данас изложени разним манипулацијама, поготово када је ријеч о броју страдалих Срба у злочинима које је починила НДХ у Другом свјетском рату.

Према његовом мишљењу, посебно је значајно што дводневна конференција о геноциду има подршку Владе Србије, што говори да је српски корпус јединствен и да се са обје стране Дрине прича о страдањима Срба.

„Данас имамо част да на позив Музеја жртава геноцида учествујемо као инстутиција Владе Републике Српске која се бави ратом и српским страдањем током 20. вијека“, рекао је Нуждић.

Нуждић је истакао да ће прилику да учествује у раду конференције искористити како би презентовао рад Центра, на чијем је челу, и како би остварио што бољу комуникацију са еминентним стручњацима с циљем унапређења рада институције којом руководи.

„У представљању рада Центра акценат је на досадашњим активностима, са посебним освртом на публицистику и издања Центра у протеклих 10 година“, рекао је Нуждић.

Он је рекао да је у представљању Центра акценат на капиталним издањима која се односе на попис жртава у Одбрамбено-отаџбинском рату и на атлас страдања Срба током тог рата.

Научна конференција „80 година појма геноцид: Студија случаја – геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској“ у организацији Музеја жртава геноцида, одржава се поводом наступајуће 80. годишњице од када је Рафаел Лемкин 1944. године сковао термин и дефинисао појам геноцида.

Извор: Срна