Custom Linkovi

Наводно независни вјештак процијениће да је здравствено стање Сакиба Махмуљина лоше и да је толико угрожено да му је неопходно лијечење у Турској, што је класични примјер избјегавања служења казне.

Рекао је то за „Глас Српске“ директор Републичког центра за истраживање рата, ратног злочина и тражења несталих Милорад Којић осврћући се на одлуку Суда БиХ који је донио наредбу о вјештачењу достављене медицинске документације осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина, којом је тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати. Којић сматра да Суд БиХ на овај начин само наставља са фарсом.

– Сада ће наводно неки независни вјештак процијенити да је његово здравствено стање лоше, које никако није било лоше до сада те да је толико угрожено да му је неопходно лијечење у Турској. То је класични примјер избјегавања казне – навео је Којић и додао да је очигледно да Суд БиХ наставља у потпуности да заврши причу о Махмуљину, јер му је омогућио бјекство, па ће сада и својим потезима наставити само избјегавање његове екстрадиције у БиХ.

Нагласио је и да је евидентно какав ће бити исход ове приче

– Успјели смо да прекинемо праксу Тужилаштва БиХ о неподизању оптужница, а садашња пракса Суда је катастрофална и не даје нам ниједан милиметар наде – нагласио је Којић.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић сматра да је нова судска фарса око наводног лијечења и провјера здравственог стања Махмуљина угасила и посљедњи пламичак наде да ће правда бити задовољена.

– Вјероватно ће суд одобрити ово лијечење у Турској. Живи били, па видјели. Оно што мене некако највише боли јесте што се све ово дешава уочи 10. септембра, дана када обиљежавамо 27 година од великог страдања цивила на подручју Возуће и Завидовића – каже Благојевић.

Подсјећа и како је овај судски поступак завршио неславно, са правоснажном пресудом од само осам година затвора, за сва звјерства и ратне злочине који су тада почињени.

– Па толико добију људи који направе саобраћајну несрећу. Све ово вријеме смо били скептични, била је увијек присутна та сумња, и показало се да је била оправдана. Мислим да је све смишљено и добро организовано. На тај начин је та правда коју смо прижељкивали, преливена врелом водом. Она је увела – каже Благојевић додајући како му ни данас није јасно како је Махмуљин могао напустити земљу и отићи на „лијечење“ у Турску, а не у притворску јединицу, на издржавање казне.