Custom Linkovi

Уставни суд БиХ закључио је да није прекршено право на правичну одбрану Мирсада Мензиловића, осуђеног на шест година затвора због силовања српске малољетнице 1993. године у Сарајеву, те одбио његову апелацију као неосновану. Мензиловић је у августу 2019. године поднио апелацију на пресуде Суда БиХ из 2018. и 2019. године.

У одлуци је Уставни суд закључио да не постоји повреда права на правично суђење будући да су редовни судови за своје одлуке дали детаљно, јасно и аргументовано образложење у погледу изведених доказа и њихове правне ваљаности, те зато што оцјена изведених доказа ни у једном дијелу не изгледа произвољна или неприхватљива сама по себи.

Уставни суд је појаснио да нема елемената који би указали на то да је доказни поступак злоупотријебљен на Мензиловићеву штету нити да је суд произвољно примијенио било коју одредбу процесног права у доношењу одлуке, преноси Бирн.

Апелационо вијеће Суда БиХ је у јулу 2019. године, након обновљеног суђења, прогласило некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мензиловића и Самира Кешмера кривим за силовање почињено 1993. године над заштићеном свједокињом „А“, која је у то вријеме била малољетна.

Пресудом је Кешмеру и Мензиловићу наређено да свједокињи „А“ на име нематеријалне штете исплате укупно 30.000 КМ.

Суђење Кешмеру и Мензиловићу обновљено је након што је Апелационо вијеће укинуло првостепену пресуду којом су осуђени на по пет година затвора због овог дјела.

Првостепеном пресудом, која је изречена у јулу 2018. године, на шест година је осуђен и Елвир Муминовић, али је поступак против њега раздвојен због бјекства.

Одлуке Уставног суда су коначне и обавезујуће.