Custom Linkovi

СИПА је данас на подручју Сребреника лоцирала и ухапсила Милана Шимића званог Роби (47) због сумње да је током 1994. године српским цивилима из Горње Шпионице и Сребреника понудио да их, уз накнаду од по 1.000 њемачких марака, преведе у Пелагићево, а током транспорта они су на непознатој локацији опљачкани и убијени.

Међу убијеним цивилима било је пет жена и један мушкарац, а троје је било старије од 60 година, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Шимић се терети да је ступио у контакт и обратио се лицима српске националности из Горње Шпионице и Сребреника, који су осјећали страх за своје животе и егзистенцију на подручју под контролом такозване Армије БиХ, те им лажно понудио да ће их са припадницима Армије БиХ за новчану накнаду од по 1.000 њемачких марака, превести на подручје мјеста Пелагићево под контролом Војске Републике Српске.

Приликом транспорта цивили су одведени на непознату локацију гдје су опљачкани и убијени, након чега им се губи сваки траг, да би од наведених шест лица, само посмртни остаци једног цивила били пронађени у кориту ријеке Тиње у Брчко дистрикту, док тијела осталих цивила још нису пронађена.

Шимић се сумњичи да је као припадник 107. Витешке моторизоване бригаде Хрватског вијећа одбране (ХВО) и такозване Армије БиХ, починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Осумњиченог ће припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) довести поступајућем тужитељу, који ће га испитати и након тога донијети одлуку о даљим активностима.