Custom Linkovi

Бошњацима смета истина о протеклом рату зато што желе и даље да се приказују као једине жртве, због чега им сметају сви они који се боре за то да истина и прави подаци о страдању на овим просторима изађу на површину.

Овим ријечима представници удружења из Републике Српске проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата реаговали су на саопштење бошњачких удружења жртава и свједока геноцида и удружења Мајке енклава Сребреница и Жепа, која су се успротивила именовању директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорада Којића за члана Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина. Поменута удружења су у саопштењу навела да Којић не може бити члан Надзорног тијела зато што негира геноцид у Сребреници и јавно подрива пресуде суда у Хагу и затражила од Савјета министара БиХ да га не именује на ту позицију.

Предсједник Борачке организације РС генерал Миломир Савчић каже да се Милорад Којић бори за доказивање истине и да у томе има пуну подршку БОРС-а.

– У тој борби ћемо ми из Републике Српске одређивати своје представнике у Надзорном тијелу за спровођење Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина, а не неко други, поготово не из ФБиХ – каже Савчић.

Његово мишљење у потпуности дијели и предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац, који каже да бошњачка удружења никада неће условљавати и уцјењивати ко ће из Републике Српске и на која мјеста бити именован.

– Ми дајемо пуну подршку Милораду Којићу и сматрамо да ће у Надзорном тијелу на најбољи начин заступати и представљати српски народ – каже Врховац.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Рајилић каже да се удружења из ФБиХ годинама служе лажима, лажним подацима, раде по налогу политичара и изврћу тезе с циљем и намјером да само они буду приказани као жртве, а да нико други није страдао.

– Милорад Којић није ни урадио, ни рекао ништа погрешно. Све што он говори је тачно, то су провјерени подаци. Он говори на основу правих података и доказа које су му доставила удружења жртава проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата и на основу стварне слике онога што се десило на овим просторима од 1992. до 1995. године – каже Рајилићева. Према њеним ријечима, готово ништа што говоре бошњачка удружења жртава није тачно, а поготово бројке које она износе.

– Није био геноцид у Сребреници. У Сребреници се десио злочин као што се десио у Возући, Брадини, Казанима и бројним другим мјестима на којима су Срби били жртве. Бошњаци праве мит од Сребренице из сасвим других разлога и желе да српски народ који је страдао од усташког и фашистичког терора и преживио геноцид прикажу као геноцидан. То је најбруталнија лаж, против тих лажи се бори Милорад Којић и има нашу пуну подршку – каже Рајилићева.

Предсједник Савеза логораша РС Анђелко Носовић каже да представници бројних бошњачких удружења не представљају жртве, већ злочинце.

– Свако треба да одговара за злочине за које је одговоран и ја саосјећам са свим потомцима жртава, али прије злочина у Сребреници догодио се низ злочина над недужним српским становништвом око Сребренице и Братунца и у цијелом Подрињу – каже Носовић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија рекао је да се готово два мјесеца муче да утврде састав Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина и да су сваки пут примједбе долазиле из реда бошњачког народа.

– Приговарали су структури и броју Бошњака и томе слично, а када се напокон то ријешило, данас је стигао њихов став да не могу да подрже Милорада Којића из Републике Српске. За нас је неприхватљиво да било ко други одређује представнике институција Српске – казао је Тегелтија.

Напади на Којића због страха да ће доказати да се над Србима десио геноцид

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је да „Мајке Сребренице“ нападају директора Републичког центра за истраживања рата и ратних злочина и тражење несталих Милорада Којића јер се плаше да ће он у Надзорном тијелу за праћење Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина бити неко ко ће доказати и показати да се геноцид десио над Србима у регији Сребренице.
Којић је у писаној изјави подсјетио да по ко зна који пут „Мајке Сребренице“ ударају на директора Републичког центра за истраживања рата и ратних злочина и тражење несталих Милорада Којића.

„Овај пут се противе његовом евентуалном чланству у Надзорном тијелу за праћење Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина. Очигледно је да се оне боје да ће као члан тог тијела Којић бити неко ко ће доказати и показати да се геноцид десио над Србима у регији Сребренице“, навео је Којић.

Према његовим ријечима, чим се оне буне, јасно је као дан да је Милорад Којић на путу истине и права што њима не одговара.

„Оне његову компетенцију оцјењују кроз то што је рекао да није био геноцид што је заиста крајње неозбиљно. И ми дијелимо исто мишљење са њим. Милорад Којић има пуну подршку наше организације и популације из Сребренице а лично знам и из цјеле Републике Српске“, истиче Бранимир Којић.