Custom Linkovi

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су Срби агресори на БиХ.

Ибрахимовић је, иначе, био припадник такозване Армије РБиХ од 1992. до 1995. године, а иницијативу за креирање овог уџбеника је 2017. године покренуо Мидхат Чаушевић, посланик у Скупштини Тузланског кантона.

„Додатак уџбеника јединствен је примјерак за БиХ. Интенција нам је да се на основу релевантних чињеница ученици упознају и тиме да се супротставимо забораву као стратешком циљу оних који су починили агресију на БиХ. Ово је једно ново поглавље у нашем образовном процесу и конкретна мјера против меморицида, као јасне стратегије агресора на БиХ“, казао је прије неколико дана Чаушевић.

Овај додатак је, како су рекли на представљању, усклађен са наставним планом и програмом, а његов садржај је темељен „искључиво на чињеницама и званичним документима и неспорним пресудама“, те ће га издавачка кућа наредних дана дистрибуисати свим школама у кантону.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, рекао је за „Независне“ да се у једном дијелу овог уџбеника говори да аутори желе да се историја учи заснована на чињеницама, док се у другом дијелу потпуно изврћу чињенице.

„Имате ситуацију у којој они говоре да ће дјеца изучавати опсаду Сарајева, а јасно и недвосмислено је доказано да се ту радило о блокади, што је утврдила и Међународна независна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву. Имамо ситуацију гдје је такође доказано да је српска заједница уништена у Сарајеву и да су Срби страдали на различите и бруталне начине. Постављам питање да ли ће то ученици изучавати, и то како су Срби стављени изван закона, одвођени из својих станова, убијани, те како су њихова страдала тијела стајала данима. Епилог свега је класично етничко чишћење сарајевских Срба и њихов егзодус који обиљежавамо 16. марта“, нагласио је Којић.

Истиче да се говори и о агресији на БиХ, те поставља питање како је могуће да су они чији су преци живјели на овим просторима могли извршити агресију сами на себе.

„Неко ко је био у такозваној Армији РБиХ, чији су чланови извршили стравичне злочине, аутор је књиге. Питање је да ли је компетентан да напише књигу“, упитао је Којић.

Историчар Боривоје Милошевић рекао је за „Независне“ да овај уџбеник представља само једну, поједностављену слику грађанског рата у БиХ те да заступа интересе само бошњачког народа.

„Ови догађаји били су много сложенији и комплекснији. Посебно Срби, али и Хрвати су заступљени као они који су једини кривци за све што се дешавало током грађанског рата, док су Бошњаци ти који су једини жртве овог сукоба. Ово има елементе неког лошег холивудског филма. Аутор књиге био је припадник такозване Армије РБиХ, па се питам колико у овој ситуацији он може бити неутралан и објективан. За разлику од аутора, ја мислим да овакав приступ не доприноси нечему што се зове истина и помирење у БиХ“, навео је Милошевић.