Custom Linkovi

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је да убиства српских цивила – дјеце, жена и стараца у Скеланима и околним селима 16. јануара 1993. године показује да су муслиманске снаге имале јасну геноцидну намјеру да униште све што је српско.

Којић је рекао да сви мостови на свијету симболизују живот и спајају људе, али да је мост на Дрини између Скелана и Бајине Баште 16. јануара 1993. године био мост смрти, јер су га муслимански нападачи држали под снајперском и митраљеском ватром убијајући цивиле који су покушали да се спасу бјекством у сусједну Србију.

“Између осталих на мосту су убили Гордану Секулић која је у наручју носила четворогодишњег сина Ђорђа који је срећом преживио. Тог дана убијено је четворо дјеце и 15 жена”, рекао је Којић у Скеланима, гдје је данас служен парастост убијеним Србима и обиљежено 29 година од српског страдања у овом и околним селима.

Он је истакао да је за осуду однос и опструкција правосуђа БиХ према српским жртвама и отворено одуговлачење подношења оптужница против починилаца масовних убистава српских цивила у Порињу.

Илија Ивановић из села Ћосићи, који је на данашњи дан 1993. године рањен у нападу муслиманских снага, а потом и заробљен, каже да је преживио страховиту тортуру у сребреничким логорима у којима је преминула половина од 30 заробљених Срба.

“Попио сам више мокраће него што сам појео хране док сам био у логору, а нико није одговарао за те злочине. Ја сам преживио, а половина од 30 заробљених није. То показује какво је правосуђе БиХ и да такав суд није потребан уколико ће штити злочинце из једног народа”, рекао је Ивановић.

Он је подсјетио да су јединице Насера Орића напале његово село око 6.00 часова ујутро.

“Ноћ је још била. Упадали су у српске куће, убијали и палили. Погинуло је 12 мјештана, а мене су рањеног заробили”, присјећа се Ивановић.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос за 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села у протеклом рату, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године. Више од половине убијених били су цивили – жене, дјеце и старци.

Напад у зору на српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће, а затим и на Скелане извршиле су јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића. Они су убијали, пљачкали и палили све што је српско.

У нападу је убијено 69 становника овог краја, а рањено 165. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.